Potpisana Deklaracija o zaštiti Budve: Da ne šire luku mimo građana

Potpisnici Deklaracije o zaštiti Budve smatraju da produžetak ugovora za marinu nije moguć bez novog tendera
113 pregleda 7 komentar(a)
Marina Budva, Foto: Vuk Lajović
Marina Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.05.2016. 15:16h

Potpisnici Deklaracije o zaštiti Budve zatražili su od Vlade i nadležnih institucija da obezbijede uslove da planski i drugi dokumenti i ugovori budu transparentni i da se razvoj ili širenje budvanske luke ne planira mimo građana i bez konsenzusa o planskom održivom razvoju grada.

"S obzirom na to da se u gazdovanju lukom do sada steklo mnogo osnova za sumnju da su odgovorni potpisivali štetne i nezakonite ugovore, molimo vas da razmotrite sva sporna pitanja, ne produžite vrijeme njenog izdavanja, već da se ona ostavi građanima i Opštini Budva na upravljanje", navodi se u pismu koje su u ime potpisnika Deklaracije potpisali Božena Jelušić i Stevan Džaković.

Deklaracija je potpisana nakon što je turska Doguš grupa predstavila crnogorskoj javnosti planove ulaganja u marinu.

Deklaraciju o zaštiti Budve potpisli su predstavnici Demokratske Crne Gore, Pokreta za promjene, Nove, Demosa, Građanskog pokreta URA, SDP-a, SNP-a, CDU, Liberalne partije, Građanske akcije, Inicijative „Budva 2020“, Udruženja građana „Porat-Pizana“, NVO Nezavisne građanske incijative, Mjesne zajednice Stari grad, KSR „Širun“, Ekološkog društva Budva, KSR „Delfin“ i KSR „Tuna“.

Kako navode Jelušić i Džaković produžetak ugovora za marinu nije moguć bez novog tendera, a svako drugačije postupanje bi bilo organizovano kršenje zakona.

Dodaju da je investitor, Doguš grupa, bio djelimično informisan o svim okolnostima moguće gradnje marine.

"Svakako nije mogao znati da od izdavanja luke u zakup, od 2001, traju i nezakonite aktivnosti vezano za ovaj objekat od velikog lokalnog značaja”, navodi se u pismu.

Bonus video: