Ivanović: Razmjena poljoprivrednih proizvoda manja 5,7 odsto

"Ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle manji je za 2,8 miliona eura, dok je ukupan izvoz manji 2,9 miliona eura. Glavni partneri u uvozu i izvozu i dalje su zemlje CEFTA i Evropske unije (EU). Srbija je i dalje najznačajniji partner“
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Mpr.gov.me
Petar Ivanović, Foto: Mpr.gov.me
Ažurirano: 07.05.2016. 12:55h

Ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda u prvom kvartalu iznosila je 96,3 miliona eura i manja je 5,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je resorni ministar Petar Ivanović.

On je na konferenciji za novinare kazao da učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupom izvozu iznosi 15,1 odsto, a u ukupnom uvozu 23,4 odsto.

"Ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle manji je za 2,8 miliona eura, dok je ukupan izvoz manji 2,9 miliona eura. Glavni partneri u uvozu i izvozu i dalje su zemlje CEFTA i Evropske unije (EU). Srbija je i dalje najznačajniji partner“, rekao je Ivanović.

Na strani izvoza, kako je objasnio, najveći rast zabilježen je kod proizvoda na bazi žitarica, sušenog i dimljenog mesa, eteričnih ulja i prerađevina od mesa.

Smanjen je izvoz povrća, proizvoda od kakaa, duvana i proizvoda od duvana, proizvoda mlinske industrije, vina i piva.

Ivanović je dodao da je na strani uvoza, najveći pad zabilježen kod kokošijih jaja, kafe i čaja, meda, živog drveća i cvijeća, prerađevina od ribe, jogurta, vina, mesa, duvana i proizvoda od duvana, proizvoda mlinske industrije, žitarica, kakaa i proizvoda od kakaa, prerađevina od mesa i gaziranih bezalkoholnih pića.

"Zabilježen je rast uvoza sira, riba i ljusakara, masnoća i ulja, voća, povrća, šećera, proizvoda od voća i povrća, piva, proizvoda na bazi žitarica“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u martu ove godine bila je sedam odsto veća u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

"Ukupna vrijednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom kvartalu iznosila je 5,55 miliona eura ili tri odsto više nego u istom periodu prošle godine”, rekao je Ivanović.

On je saopštio da je prosječna bruto zarada u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu u prva tri mjeseca ove godine veća 12,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je prosječna neto zarada porasla 12,5 odsto.

Ivanović je rekao da je na osnovu preliminarnih informacija otkup mlijeka u aprilu na nivou istog prošlogodišnjeg mjeseca i iznosi 1,97 miliona litara.

"Ako se uzme u obzir da je i dalje prisutna restrikcija otkupa kod mljekara Šimšić Danilovgrad i Srna Nikšić, kao i pojedinih sirara može se zaključiti da je proizvodnja mlijeka povećana posebno kod farmera koji predaju preko pet hiljada litara mlijekana mjesećnom nivou. Od 1. aprila ove godine rade dva nova objekta za preradu mlijeka i sira - Kadija Cetinje i EkoMilk Radmančica Petnjica”, kazao je Ivanović.

Kada je u pitanju pčelarstvo, Ivanović je kazao da je završen javni poziv koji se odnosi na podršku mladim pčelarima početnicima za ovu godinu.

“Poziv je trajao od 5. do 15. aprila. Na adresu Ministartsva pristiglo je ukupno 580 zahtjeva. U toku je administrativna kontrola zahtjeva", rekao je Ivanović.

Ivanović je naveo i da je završen javni poziv za podršku investicijama u preradu na gazdinstvima.

"Pristiglo je 113 aplikacija iz svih gradova Crne Gore. Zatražena podrška iznosi 412,63 hiljade eura što potvrđuje spremnost poljoprivrednih proizvođača da investiraju u prerađivačke pogone, poboljšaju standarde bezbjednosti hrane i razvijaju agrobiznis“, dodao je Ivanović.

On je, kada je u pitanju IPARD like 1 rekao je da je završen 51 od ukupno 291 ugovorenih projekata.

"Od ovog broja 25 je u potpunosti isplaćeno, dok se 26 nalazi u postupku obrade. Podaci o svim isplaćenim investicijama nalaze se na sajtu Ministarstva. Kroz ovaj poziv očekujemo investicije od deset miliona EUR", precizitao je Ivanović.

On je rekao da je poziv za IPARD like 2 u toku.

"Kroz ovaj poziv očekujemo investicije između deset i 12 miliona eura. Investicija se po prvi put usmjeravaju u jačanje prerađivačkih kapaciteta", objasnio je Ivanović.

On je, govoreći o aktivnostima Direktorata za vodoprivredu, rekao da su u ovoj godini završena dva vodovoda u Piperima i prva faza tri vodovoda u Petnjici, Andrijevici i Plužinama.

“Do kraja godine se očekuje završetak 15 vodovoda”, rekao je Ivanović.

On je naveo i da su sve staračke naknade u ovoj godini isplaćene na vrijeme.

"Poslednja isplata bila je za maj", rekao je Ivanović.

Ivanović je pozvao korisnike staračkih naknada koji u skladu sa navedenim propisima nijesu obnovili dokumentaciju, da se obrate službi za poljoprivredu u opštini u kojoj žive kako bi dobili detaljnu pomoć i uputstva o obnovi dokumentacije i nesmentanom nastavku ostvarivanja tog prava.

"Svi korisnici koji su potpisali izjavu da nemaju primanja po drugom osnovu će snositi odgovornost za neosnovano primljena novčana sredstva ukolko se dokaže suprotno, jer sredstva koja su opredijeljena za statačke naknade namijenjena su korisnicima koji ne ostvaruju druga primanja, a pri tome se bave poljoprivredom i žive na selu, a ne u inostranstvu", poručio je Ivanović.

Bonus video: