Đukanović: Akt o ekonomskom državljanstvu za pospješivanje ekonomskog rasta

"Podzakonskim aktom se definiše pravo Vlade da može dati držvljanstvo građanima koji nijesu ispunili osnovne predviđene norme iz crnogorskog Zakona o državljastvu, i to na bazi nekih drugih kriterijuma njihovog doprinosa naučnom, kulturnom, sportskom, privrednom ili bilo kom drugom aspektu života u Crnoj Gori", kazao je Đukanović
6 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.05.2016. 13:22h

Premijer Milo Đukanović je pojasnio da je Vlada usvojila podzakonski akt o ekonomskom državljantvu, koji je uvod u novi Pravilnik, što je kako je kazao još jedna od mogućnosti pospješivanja ekonomskog rasta.

Vlada Crne Gore je sinoć usvojila program ekonomskog državljanstva".

"Podzakonskim aktom se definiše pravo Vlade da može dati držvljanstvo građanima koji nijesu ispunili osnovne predviđene norme iz crnogorskog Zakona o državljastvu, i to na bazi nekih drugih kriterijuma njihovog doprinosa naučnom, kulturnom, sportskom, privrednom ili bilo kom drugom aspektu života u Crnoj Gori. Usvojili smo samo jednu normu, kojom smo proširili okvir, ali istovremno, zadužili nadležne resore da pripreme novi Pravilnik, kojim će sada detaljnije obrazložiti tu svoju ideju. Pravilnik će u roku od mjesec dana usvojiti Vlada itek tada ćemo zaista vidjeti, šta je osnovna ideja. Crnogorska javnost biće u mogućnosti da sudi o tome", kazao je Đukanović nakon otvaranja šestog 2BS Foruma u Bečićima.

On je podsjetio da su od 2010., kada je Crna Gora prvi put normativno obradila ideju o ekonomskom državljastvu, mnoge zemlje uključujući i evorpske zemlje usvojile takav model ekonomskog razvoja.

"Obezbijedile su na takav način prilive u svoj finansijski sistem, koji se mjere ne stotinama miliona, već milijardama eura. Crna Gora se kolebala, nadam se da nijesmo sasvim izgubili šansu da iskoristimo i tu mogućnost za pospješivanje našeg ekonomskog rasta. Nadam se da ćemo dobiti dobar predlog od ministarstava ekonomije, turizma i održivog razvoja. Da ćemo usvojiti Pravilnik i stvoriti ulove za sve koji žele da investiraju u Crnu Goru, a posebno ideja ovog programa je investicija u regionalni razvoj Crne Gore, da na taj nčin doprinesemo dinamičnijem ekonomskom razvoju i rastu", objasnio je Đukanović.

Bonus video: