SSCG: Visina zarada i njihova isplata ključni problemi

U SSCG smatraju da se položaj zaposlenih može poboljšati kroz kreiranje odgovarajućih mjera ekonomske politike u narednom periodu, koje bi bile usmjerene na rast proizvodnje
1 komentar(a)
Lični stečaj, novčanik, novac,, Foto: Shutterstock
Lični stečaj, novčanik, novac,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2016. 09:29h

Položaj zaposlenih u Crnoj Gori nije značajnije promijenjen u odnosu na prethodni period, saopštili su iz Saveza sindikata (SSCG) i dodali da su niske i neredovne zarade ključni problem s kojim se oni suočavaju.

"Najznačajniji problem sa kojim se suočavaju zaposleni u Crnoj Gori odnosi se na visinu zarada i redovnost u njihovim isplatama, koja direktno utiče na životni standard zaposlenih", kazali su predstavnici SSCG agenciji Mina-business.

Oni su naveli da je veoma često prisutno i kršenje osnovnih prava iz radnog odnosa, posebno kada je riječ o sektorima trgovine i ugostiteljstva, u kojima je dominantno učešće ženske radne snage.

"Tu je u većini slučajeva zastupljen rad na određeno vrijeme ili preko agencija za privremeno ustupanje zaposlenih. Poslodavci ne poštuju radno vrijeme, pa zaposleni imaju veliki broj prekovremenih sati, rade na dane državnih i vjerskih praznika i obavljaju teške poslove, što im nije adekvatno plaćeno", rekli su iz SSCG.

Oni su dodali da je, kada je u pitanju ženska radna snaga, prosto postalo pravilo da se potpiše blanko otkaz, koji poslodavac može aktivirati u bilo kojem trenutku.

U SSCG smatraju da se položaj zaposlenih može poboljšati kroz kreiranje odgovarajućih mjera ekonomske politike u narednom periodu, koje bi bile usmjerene na rast proizvodnje. Tome bi, kako su poručili, doprinijelo i kreiranje adekvatne poreske politike, rast broja zaposlenih, obezbjeđivanje prava na dostojanstven rad i potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.

Predstavnici SSCG su saopštili da visina zarada i inflacija, kao osnovni indikatori položaja zaposlenih, potvrđuju da u prethodnom periodu nije bilo poboljšanja, s obzirom na to da ni ti pokazatelji nijesu značajnije promijenjeni.

"Zarade zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta konačno su, poslije nekoliko godina, povećane. Zaposleni u državnim organima i lokalnoj upravi potpisali su Granski kolektivni ugovor kojim su dobili veća prava, a od sredine marta na snazi je Zakon o zaradama, kroz koji su povećanjem koeficijenata javnim funkcionerima zarade uvećane daleko više nego državnim službenicima i namještenicima", kazali su predstavnici SSCG.

Oni su podsjetili da su zarade zaposlenim u obrazovanju povećane od sredine marta potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, dok je takav dokument za sektor zdravstva potpisan u utorak. Tim povećanjem obuhvaćeno je oko 30 odsto zaposlenih u Crnoj Gori.

"U ostalim sektorima nije došlo do bitnijih promjena, ali ne treba zaboraviti da se u sektoru trgovine i usluga, smještaja i ishrane, koji čine oko 30 odsto ukupno zaposlenih u Crnoj Gori, isplaćuju najniže zarade", kazali su predstavnici SSCG.

Oni su naveli da se u tim sektorima porezi i doprinosi uplaćuju na iznos minimalne zarade, dok se razlika isplaćuje „na ruke“, čime se dugoročno posmatrano pravi šteta zaposlenim, ali i državi.

Predstavnici SSCG su podsjetili da su u prošloj godini u Crnoj Gori uglavnom organizovani protesti zbog zaostalih potraživanja bivših i radnika sa nedefinisanim radnim statusom, povezivanja radnog staža i ostvarivanja prava na penziju pod istim uslovima koji važe za radnike Kombinata aluminijuma (KAP) i Željezare, kao i isplate otpremnina.

"Štrajkovi su organizovani zbog neredovnosti u isplatama zarada i drugih primanja, zbog nastavka procesa proizvodnje ili nepoštovanje kupoprodajnih ugovora. SSCG, kao jedan od socijalnih partnera, zastupa stav da se prava zaposlenih ostvaruju prvenstveno socijalnim dijalogom, ne bježeći ni od mogućnosti primjene sredstava sindikalne borbe", rekli su predstavnici te sindikalne centrale.

Predstavnici SSCG su naveli da početkom ove godine nije bilo značajnijih promjena kada je u pitanju broj zaposlenih i onih koji su ostali bez posla.

"Prema našim procjenama, oko 500 radnika je sada manje u sektorima prerađivačke industrije, snadbijevanja električnom energijom i vodom i upravljanja otpadom. Ipak, treba imati u vidu i činjenicu da je jedan broj radnika ostvario pravo na penziju", saopštili su iz SSCG.

Oni su dodali da preciznije podatke o broju radnika koji su ostali bez posla nije moguće dati zbog izraženih oscilacija u broju zaposlenih kada je riječ o poslovima sezonskog karaktera, kao i fleksibilnosti zaposlenih u sektorima turizma, trgovine, građevinarstva i saobraćaja.

Bonus video: