Solana: I ove godine bez proizvodnje soli

Solanu je od 2003. godine kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović koji je kupio kontrolni paket akcija za oko 800 hiljada eura. Barović je početkom 2014. izašao iz Eurofonda i svih kompanija koje su u portfelju fonda, a time i iz Solane
4 komentar(a)
Solana, Foto: CZIP
Solana, Foto: CZIP
Ažurirano: 28.04.2016. 12:17h

U ulcinjskoj Solani “Bajo Sekulić” ni ove godine neće biti proizvodnje soli, saznaje portal Ul-info.

To je, kako se dodaje, već treća godina uzastopno da na prostoru Solane, koja je osnovana 1934. godine, neće biti berbe soli.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su nedavno kazali da je sa aspekta zaštite ovog područja proizvodnja soli od vitalnog značaja.

Iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), koji su u avgustu prošle godine preuzeli upravljanje Solanom, do kraja prošle godine utrošeno je nešto preko 70 hiljada eura.

„Za Solanu je od 24. avgusta do 31. decembra prošle godine utrošeno 71,05 hiljada eura. Sredstva su obezbijeđena iz budžeta Crne Gore“, kazali su predstavnici NPCG.

Kada je u pitanju proizvodnja soli, iz NPCG su ocijenili da to predstavlja jednu od posebnih aktivnosti programa rada za Solanu i da je u neposrednoj vezi sa održivim korišćenjem i očuvanjem prirodnih resursa.

“S tim u vezi, napraviće se analiza mogućnosti obnavljanja proizvodnje soli što uključuje izradu studije o mogućnosti proizvodnje soli i izradu biznis plana. Neophodno je sagledati mogućnosti proizvodnje soli kako sa ekonomskog tako i sa ekološkog aspekta”, saopštili su iz NPCG.

Programirani stečaj u Solani uveden je 2005. godine zbog duga od 13 hiljada EUR, a šest godina kasnije i klasični, koji je rezultirao otpuštanjem radnika. Krajem oktobra prošle godine, zbog nezainteresovanosti, propala je 13. javna prodaja cjelokupne imovine po cijeni od 149 miliona eura.

Solanu je od 2003. godine kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović koji je kupio kontrolni paket akcija za oko 800 hiljada eura. Barović je početkom 2014. izašao iz Eurofonda i svih kompanija koje su u portfelju fonda, a time i iz Solane.

Bonus video: