Lučić: M:tel uz kablovsku nastavio rast

M:tel pokreće mobilno plaćanje preko posebnih terminala na svim prodajnim mjestima u državi
104 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Lučić, Foto: Vesko Belojević
Vladimir Lučić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.04.2016. 17:04h

Kompanija M:tel je uspjela da poveća prihode u prvim mjesecima ove godine, uprkos negativnim trendovima na tržištu mobilne telefonije, što joj je i glavna djelatnost.

Direktor kompanije Vladimir Lučić u razgovoru za „Vijesti“ kaže da taj trend rasta prihoda pripisuju izlaskom M:tela na tržište kablovskih usluga (telefonija, internet i televizija), kroz preuzimanje nekoliko manjih operatera i potpisivanjem ugovora sa više preduzeća koja posjeduju kablovsku infrastrukturu.

„Prvog kvartala 2016. Bilježimo značajan rast prihoda i to po stopi od 30 odsto. Takav trend očekujemo i do kraja godine, što će nas kao trećeg operatera stabilizovati na tržištu“, naveo je Lučić.

Prihodi od mobilne telefonije kada je riječ o pozivima i porukama, prema njegovim riječima, opadaju, i to je, kako je istakao, nezaustavljiv proces.

„Djeluje dosta deprimirajuće na svakog velikog operatera kad shvati da mu dva glavna proizvoda na tržištu padaju sa tendencijom da budu na nuli“, rekao je Lučić.

Internet servisi su sve popularniji i, po nekim procjenama, čak 40 odsto međunarodnih poziva u prošloj godini ostvareno je preko Vajbera, naveo je Lučić i dodao da je taj trend nametnuo potrebu menadžmentu M:tela da se okrene novom tržištu.

Upravo je taj ulazak, prema njegovim riječima, u novo područje poslovanja, kroz kablovske usluge, M:telu omogućio da kompenzuje pad prihoda od mobilne telefonije.

„I ne samo to, već očekujemo da do kraja godine M:tel postane drugi po veličini operater kablovskih usluga, i to stabilno na toj poziciji. To bi nas zadovoljilo jer bi podrazumijevalo oko 40.000-45.000 korisnika kablovskih usluga”, naveo je Lučić.

M:tel je ovogodišnji laureat nagrade Privredne komore Crne Gore u oblasti inovativnosti i Lučić kaže da su u Komori očigledno prepoznali napore da se širenjem poslovanja i usluga stvori novi kvalitet za sve korisnike telekomunikacionih usluga.

Lučić ističe napore M:tela da se i kroz aplikacije približi tržištu, prije svega kroz M:go opciju za slanje SMS poruka iz inostranstva ali i aplikaciju Montenegro Talking koja turistima omogućava da lakše nađu i upoznaju se sa crnogorskim znamenitostima na osnovu geolokacije.

„Ono što želim da istaknem je projekat koji radimo sa “Vijestima”, pod nazivom M:tech, koji je rijedak takav projekat u regionu i kojim želimo ljudima na edukativan način da objasnimo zašto treba da koriste mobilni internet te koliko to može da im olakša život“, naveo je Lučić.

On je kazao da bi do kraja godine M:tel trebalo da pokrene mobilno plaćanje preko posebnih terminala na svim prodajnim mjestima u državi.

„Korisnici M:tela bi već u septembru mogli da plaćaju mobilnim telefonom, i to tehnologijom koja nije vezana za smart uređaje. To znači da će pozivom na određeni broj sa svog telefona moći da plati neki manji iznos, bez obzira da li je postpaid ili prepaid korisnik”, rekao je Lučić.

Nadamo se većem broju turista nakon ulaska CG u NATO i EU

On je kazao da je potencijal crnogorskog tržišta veliki, posebno u dijelu turističke sezone kada veliki broj gostiju koristi telekomunikacione usluge.

„Nadamo se da će daljim približavanjem Crne Gore NATO-u i Evropskoj uniji, uz gradnju putne infrastrukture, turistička sezona biti produžena na šest mjeseci, kao što je to sada slučaj u Hrvatskoj. To će nama operaterima pružiti dodatne prihode i uprkos padu cijena roming usluga, zahvaljujući činjenici da imamo veliki broj ljudi u dobrom dijelu godine. Turizam je, stoga, velika šansa i za nas ali i za cijelu crnogorsku ekonomiju”, kazao je Lučić.

Bonus video: