Žugić uporno protiv Poreske policije

Ministarstvo finansija sistematizacijom koči formiranje poreske policija iako je izabran njen šef, Poreska uprava traži formiranje
62 pregleda 3 komentar(a)
Radoje Žugić, Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.04.2016. 06:00h

Novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ministra finansija Radoja Žugića iz kojeg je izbrisan Sektor poreske policije biće predstavljen na današnjoj sjednici vladine Komisije za ekonomsku politiku.

Službenica iz Sektora za odnose s javnošću Ministarstva finansija Nađa Radulović prije nekoliko dana saopštila je za Radio Slobodna Evropa da će se taj državni organ kada je u pitanju "eventualno ukidanje poreske policije odrediti u skladu sa stavom Poreske uprave".

Podatak da je pravilnik iz Ministarstva finansija u kojem nema poreske policije stigao do Vlade negira tvrdnje Radulovićeve, s obzirom na to da je iz Poreske uprave ranije "Vijestima" saopšteno da smatraju da je postojanje Sektora poreske policije neophodno.

Postavlja se pitanje zašto ministar Žugić nastavlja sa namjerom da se Sektor poreske policije ugasi i svoju odluku šalje na odlučivanje vladi, koja prema najavama o tome treba da odluči u četvrtak.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović apelovao je ranije da Sektor poreske policije mora da počne da radi i da se na taj način omogući značajno smanjenje poreskog duga.

Dok se odluka Vlade čeka, pomoćnik direktora Poreske uprave za Sektor poreske policije Miodrag Martinović poslao je dopis potpredsjedniku Vlade za ekonomiju i finansije Vujici Lazoviću.

“Molim Vas da preduzmete sve neophodne mjere, da ne dozvolite da sistematizacija Ministarstva finansija bude usvojena na Vašoj Komisiji za ekomomsku politiku i razvoj, bez Sektora poreske policije, već da se naloži Ministarstvu finansija, tj. da im se da određeni rok da svoju sistematizaciju dopune, tako što će u nju ubaciti Poresku policiju koja je neophodna radi naplate poreskog duga", piše u dijelu pisma Martinovića, koje je proslijeđeno Lazoviću.

"Vijesti" su ranije pisale da je Žugić predložio ukidanje Sektora poreske policije, iako je samo 20-ak dana ranije na konkursu izabrao šefa tog sektora Martinovića.

Prije izbora Martinovića, ministar finansija je birao dvojicu kandidata, koji su prije izbora odustajali od te funkcije.

Žugić je još u novembru prošle godine od upravne inspektorke Jovane Nišavić dobio rok od 15 dana da otkloni nepravilnosti u izboru prvog čovjeka poreske policije.

“Vijesti” su u januaru 2015. pisale da su tada istekli svi rokovi za izbor šefa poreske policije i da Žugić vaga koga će izabrati za tu funkciju.

Bonus video: