Do 10.000 eura po projektu za podsticanje razvoja klastera

Ukoliko je klaster osnovan kao NVO, uslov je da je osnovano kao dobrovoljna, neprofitna organizacija, sa najmanje tri člana domaćih i/ili stranih pojedinaca i/ili kompanija sa ili bez početne imovine, radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa klastera mikro, malih i srednjih preduzeća
0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.04.2016. 10:39h

Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane da se do 26. maja prijave za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera za ovu godinu.

Cilj programa je, kako se navodi, finansijska podrška efikasnijem funkcionosanju inovativnih klastera i njihove bolje promocije, u pravcu ostvarivanja bolje konkurentske pozicije malih i srednjih preduzeća na ancionalnom i međunarodnom tržištu.

Odobrena pomoć Ministarstva je do 50 odsto, odnosno do 65 odsto ukupno opravdanih troškova, u iznosu najviše do deset hiljada eura bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Iznos do 65 odsto odnosi se na manje razvijene opštine.

Raspoloživa sredstva u ovoj godini za realizaciju programa iznose 50 hiljada eura.

Opravdani su troškovi ulaganja u nematerijalnu i materijalnu imovinu, izuzev IT opreme i saobraćajnih sredstava, kao i operativni koji podrazumijevaju administrativne i troškove osoblja.

Administrativni troškovi se odnose na podsticanje klastera da bi se olakšala saradnja, razmjena informacija i pružanje ili usmjeravanje usluga poslovne podrške, zatim promovisanje klastera i upravljanje njegovim objektima, kao i organizacija programa obuka, radionica i konferencija.

Strateški prioritetne djelatnosti koje su predmet sufinansiranja obuhvataju poljoprivrednu proizvodnju i preradu, osim primarne poljoprivrede, drvopreradu, ostale proizvodne djelatnosti, turizam i ugostiteljstvo.

Uslovi učešća u prgramu zavise od toga da li je klaster osnovan kao preduzeće ili kao nevladina organizacija (NVO).

Ukoliko je osnovan kao firma, mora da posluje u privatnom vlasništvu sa sjedištem u Crnoj Gori i da redovno ispunjava obaveze plaćanja poreza i doprinosa zaključno sa mjesecom koji prethodi mjesecu u kojem se podnosi prijava.

Uslov je i da klaster nije u poteškoćama u skladu sa propisima o državnoj pomoći i da nije u obavezi povraćaja nezakonito primljene državne pomoći.

Ukoliko je klaster osnovan kao NVO, uslov je da je osnovano kao dobrovoljna, neprofitna organizacija, sa najmanje tri člana domaćih i/ili stranih pojedinaca i/ili kompanija sa ili bez početne imovine, radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa klastera mikro, malih i srednjih preduzeća.

Bonus video: