Sindikalci "Port of Adria": Sistematizacija tjera strah u kosti radnicima

Orlandić je kazao da nisu tačni navodi menadžmenta da Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta otvara prostor za napredovanje
1 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 21.04.2016. 18:26h

Sindikalci kompanije Port of Adria saopštili su juče da sistematizacija u tom preduzeću utjeruje strah u kosti zaposlenima.

Predsjednik Sindikalne organizacije Dobroslav Orlandić kazao je da svakako bilo neophodno usvajanje novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, ali je konstatovao da taj dokument nije urađen u interesu radnika.

“Menadžment koristi termine - 'različiti stepen složenosti i odgovornosti poslova' jedino u kontekstu obrazloženja viših koeficijenata za određena rukovodeća mjesta, konkretno za samo neke tim lidere. Sada su zaposlenima, uglavnom, ostavljeni prethodni koeficijenti za obračun zarada, ali koju to vrstu posvećenosti i motivisanosti poslodavac podstiče kad inženjera, ekonomistu, pomorskog menadžera... može rasporediti na radna mjesta štivadora, perača sredstava ili pomoćnog radnika jer ispunjavaju uslove predviđene ovom sistematizacijom. Direktor može biti raspoređen za štivadora i obratno, a da ostane u okviru istih 'vještina i radnog iskustva, vrste i stepena stručne spreme, odnosno nivoa obrazovanja i zanimanja'. Možda je goli strah za opstanak radnika poslodavcu jedina posvećenost i motivisanost koju želi da podstakne kod zaposlenih”, konstatovao je Orlandić.

Netačnim je nazvao konstatacije menadžmenta da Pravilnik otvara prostor za napredovanje - jer je zadržan prethodni koeficijent zaposlenima kojima je na osnovu dosadašnjeg angažovanja i radnog iskustva dodijeljeno više vrednovano radno mjesto.

“Zaposleni sa VII nivoom obrazovanja raspoređuju se na radna mjesta sa IV... Istina, ostaje im isti koeficijent, ali degradira se njihovo znanje i nivo obrazovanja. Uprkos tvrdnji menadžmenta, istina je da se zaposleni raspoređuju na rad sredstvima za koja nijesu obučeni”, kazao je Orlandić.

On je dodao da je posebno interesantno da poslodavac nigdje ne pominje odredbe Kolektivnog ugovora.

Većinski vlasnik AD Port of Adria je turski Global Ports Holding.

Bonus video: