Menadžment Port of Adria: Sistematizacija u skladu sa zakonom

U reagovanju se dodaje da je Global Ports Holding posvećen izvršenju obaveza preuzetih potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, uz poštovanje crnogorskih zakona i visokih poslovnih normi u Crnoj Gori.
98 pregleda 3 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 17.04.2016. 12:36h

U reagovanju dostavljenom “Vijestima” povodom napada sindikalne organizacije preduzeća, iz menadžmenta AD Port of Adria naveli su da su netačni navodi sindikalaca da Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nije usvojen u skladu sa zakonom, već da je, “naprotiv”, usvojen u skladu sa važećom regulativom i u najboljem interesu za razvoj kompanije.

"Primjena novog Pravilnika omogućava eliminisanje postojećih neefikasnosti u radu, ostvarenje ušteda u poslovanju i otvara prostor za napredovanje posvećenih zaposlenih koji su spremni da ulažu u sebe i svoje znanje i vještine, u skladu sa međunarodnim standardima i metodologijom rada koje Port of Adria AD postepeno uvodi. Svojim sadržajem, Pravilnik je potpuno usklađen sa zahtjevima zakona o radu što znači da sadrži “utvrđena radna mjesta, opis poslova radnog mjesta, vještine i radno iskustvo, vrstu i stepen stručne spreme, odnosno nivoa obrazovanja i zanimanja.” Iako to regulativa ne zahtijeva, Pravilnik sadrži i koeficijente radnih mjesta u rasponima koje predviđa kolektivni ugovor, čl.72. Izuzev u slučaju troje zaposlenih, svim ostalim zaposlenima je zadržan koeficijent koji su prethodno imali što je u ovom momentu najbitnije, a što kolege iz sindikata prećutkuju iz njima znanih razloga-navode iz menadžmenta ovog lučkog operatera."

U reagovanju se dodaje da je usvajanje novog Pravilnika bilo neophodno jer prethodni datira iz 2009. kada je Kompanija imala 1.111 zaposlenih, te da se samo smanjenjem broja naziva radnih mjesta-nivoa rukovođenja doprinosi efikasnosti obavljanja poslova i ekonomičnosti, “s obzirom na izdatke za procjenu rizika za svako radno mjesto koje Kompanija ima”. Navodi se i da je netačno da je bilo kome koeficijent ispod minimuma predviđenog za odgovarajući nivo obrazovanja.

"Naprotiv, upravo sa ciljem da se ne ugrozi prethodno pravo zaposlenih, prilikom objedinjavanja ranije npr. dva naziva radnog mjesta istog nivoa obrazovanja, konkretan radnik zadržava svoj koeficijent, a raspoređuje se na radno mjesto pod novim nazivom, što je dovelo do toga da dio zaposlenih na istom radnom mjestu, sa istim nivoom obrazovanja, ima različit koeficijent. U pitanju su minimalne razlike najčešće u intervalu od 0,10 do 1,00 na nivou referenata. U par slučajeva razlika je veća. Međutim, u pitanju su rukovodeća radna mjesta sa različitim stepenom odgovornosti i stepenom složenosti poslova. Nisu tačni navodi sindikata da su zaposleni raspoređeni na radna mjesta za koja nemaju znanje i obučenost, već su svi zaposleni raspoređeni u skladu sa uslovima iz posebnih zakona i završili su potrebne obuke, ili je to u toku. Kolege koje vode sindikalna udruženja treba da znaju da je primjena sistematizacije uslov za dobijanje Akta o procjeni rizika za svako radno mjesto i još oko 25 dokumenata i sertifikata za svakog radnika, iako su u međuvremenu zaposleni uspješno prošli obuku za bezbjedan rad, a u organizaciji ekspertskih instituta u oblasti zaštite na radu. Podsjećamo kolege iz sindikata da je i prethodni Pravilnik o sistematizaciji stupio na snagu retroaktivno. Tada im to nije smetalo-ističu iz menadžmenta."

U reagovanju se dodaje da je Global Ports Holding posvećen izvršenju obaveza preuzetih potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, uz poštovanje crnogorskih zakona i visokih poslovnih normi u Crnoj Gori.

"Do kraja godine, investicije će premašiti nivo na koji smo se obavezali. Sproveli smo, koliko je nama poznato, najizdašniji socijalni program u Crnoj Gori sa prosječnim neto iznosom isplaćenih otpremnina koji premašuje 25.000 eura po zaposlenom. Neočekivano smo podnijeli troškove iz prethodnog perioda, isplatom razlike u zaradama za period prije preuzimanja Kompanije u iznosu od preko 1,2 miliona eura. Ipak, posvećeni smo da doprinesemo optimalnoj valorizaciji luke Bar, zahvaljujući jednako posvećenim zaposlenima koji prate međunarodne standarde poslovanja u našem sektoru. U tome ćemo istrajati" zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: