Mijović: Loša vlast ugrozila javne finansije, dnevno nas zadužuju 1,8 miliona

Centralne banke srećnijih zemalja primjenjuju čak i, kako je dodao, negativnu kamatu da bi podstakli tražnju i privredni oporavak.
0 komentar(a)
Dejan Mijović URA, Foto: URA
Dejan Mijović URA, Foto: URA
Ažurirano: 16.04.2016. 10:56h

Loša i neodgovorna vlast je krajnje ozbiljno ugrozila javne finansije, pa ove i naredne godine nedostaje preko 1,3 milijarde eura, odnosno dnevno zaduženje iznosi preko 1,8 miliona eura, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

Koordinator URA za ekonomsku politiku i EU integracije, Dejan Mijović, kazao je da su, netransparentnim aranžmanom kakav je Vlada nedavno postigla, emitovane euroobveznice u vrijednosti od 300 miliona eura po efektivnoj stopi većoj od šest odsto.

“Centralna banka (CBCG), nekad nezavisna institucija, a sada puka transmisija Vlade Demokratske partije socijalista (DPS), 'obradovala' nas je viješću da nećemo morati da se zadužujemo dodatnih pola milijarde eura do kraja godine po niskim kamatnim stopama koje nudi Međunarodni monetarni fond (MMF) - jer to možemo po znatno višim”, naveo je Mijović u saopštenju.

Centralne banke srećnijih zemalja primjenjuju čak i, kako je dodao, negativnu kamatu da bi podstakli tražnju i privredni oporavak.

“Naša se, eto, zalaže da građani, radije pune džepove privatnih svjetskih banaka i finansijera nego da sarađuju sa međunarodnom organizacijom čiji je član i upravljač i kojoj je u opisu posla da pod beneficiranim uslovima pomaže zemljama-članicama u finansijskim nevoljama”, kazao je Mijović.

Prema njegovim riječima, skuplje zaduživanje je negativan signal o mogućnostima dodatnih zaduživanja, a struktura ino duga je takva da će zahtijevati dodatno zaduživanje za uredno servisiranje obaveza koje dospijevaju.

“Samo ove i naredne godine nedostaje preko 1,3 milijarde eura ili dnevno se zadužujemo preko 1,8 miliona eura, što znači da ćemo samo po ovom osnovu i sa ovom kamatnom stopom godišnje plaćati samo za kamate blizu 80 miliona eura ili četiri godišnja budžeta državnog univerziteta”, rekao je Mijović.

On je naveo da građani sami procjene koliki je rejting Crne Gore u svijetu kada se na međunarodnom tržištu kapitala druge zemlje zadužuju po stopama bliskim nultoj, a Crna Gora po stopi većoj od šest odsto.

“Istovremeno, naši uspješniji privrednici mogu čak i od domaćih banaka da dobiju kredite po kamatnoj stopi nižoj i od 4,5 odsto. Dio objašnjenja za ovako mizeran kreditni rejting dala je i sama Vlada kad je nedavno aminovala neslavni tekst prospekta kojim su emiteri obveznica 'objasnili' prednosti ulaganja u njih potencijalnim kupcima”, smatra Mijović.

On je kazao da dok se od nastanka civilizacije prodavci trude da uljepšaju robu koju prodaju, u Crnoj Gori se moglo desiti da vlast u ulozi prodavca naružuje sopstvenu državu i potencira njene mane. Time su Vlada i njeno Ministarstvo finansija samo mogli postići da se dodatno podstakne percepcija o rizičnosti kupovanja obveznica i podigne njihova inače visoka cijena, umjesto da bude obrnuto.

“Na sastanku održanom 18. decembra prošle godine u Privrednoj komori (PKCG), premijer Milo Đukanović je ocijenio da se bolne strukturne reforme u svim oblastima više ne mogu odlagati i da je poslednji trenutak da se naprave ozbiljni rezovi u javnoj potrošnji kako bi se spriječilo da rastući neracionalni rashodi ugroze makroekonomsku stabilnost Crne Gore. On je rekao da su ove reforme glavni prioritet i preokupacija Vlade”, podsjetio je Mijović.

Prema njegovim riječima, Đukanović nije ispunio to obećanje iako je to morao učiniti ne samo zbog dobre volje već i obavezujuće odredbe Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti - da Vlada mora izraditi program sanacije državnih dugova i deficita kada oni pređu dozvoljene pragove.

“Vlada za protekla tri mjeseca nije pripremila ozbiljan predlog takvih mjera, pa je očigledno da se premijer odlučio da to ne radi u vrijeme izborne kampanje već da sav prljavi veš i vrući krompir prepusti budućoj Vladi. Umjesto akcije, od Vlade smo jedino dobili neozbiljno i nerealno obećanje da će po završetku neisplativog autoputa kroz desetak godina prepustiti nekom privatnom koncesionaru da njime upravlja i od putarine otplaćuje kineski kredit”, smatra Mijović.

On smatra da je jednako neozbiljna i neodgovorna prema građanima i najava da će državnim garancijama pomoći gradnju nove termoelektrane u Pljevljima zato što je ona neisplativa privatnim investitorima.

“To ne bi riješilo već samo produbilo krizu, ali građani Crne Gore su dovoljno zreli da to prepoznaju i biraće bolju i odgovorniju vlast na narednim izborima”, zaključio je Mijović.

Bonus video: