Na crnogorskom tržištu inspektori pronašli 26 vrsta opasnih prozvoda

“Za pronađene opasne proizvode sa ozbiljnim rizikom izrečena je mjera trajne zabrane prometa, dok je za proizvode koji ne predstavljaju ozbiljni rizik izrečena mjera privremene zabrane prometa, do usklađivanja sa propisanim zahtjevima”, objasnili su iz Uprave
1 komentar(a)
Inspektor, Foto: Shutterstock
Inspektor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2016. 11:34h

Tržišna inspekcija pronašla je u martu na tržištu Crne Gore 26 vrsta opasnih proizvoda u ukupnoj količini od 388 komada.

Inspektori su, kako se navodi na sajtu Uprave za inspekcijske poslove, pronašli 22 vrste opasnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom, u količini od 371 komada.

“U opasne proizvode spadaju tri vrste dječije odjeće sa 26 komada, dvije vrste vibracione brusilice u količini od tri komada i 17 vrsta mašina za sušenje veša u količini od 342 komada”, precizira se u saopštenju.

Iz Uprave su dodali da je opasnih proizvoda koji ne predstavljaju ozbiljan rizik bilo četiri vrste, u količini od 17 komada, u šta spadaju ugaone bušilice.

“Za pronađene opasne proizvode sa ozbiljnim rizikom izrečena je mjera trajne zabrane prometa, dok je za proizvode koji ne predstavljaju ozbiljni rizik izrečena mjera privremene zabrane prometa, do usklađivanja sa propisanim zahtjevima”, objasnili su iz Uprave.

Mjera opoziva od krajnjih potrošača je, kako se navodi, izrečena u 20 slučajeva za 842 komada opasnih proizvoda, odnosno za 16 vrsta mašina za sušenje veša u količini od 811 komada i četiri vrste vibracione bušilice od 31 komada. Mjera opoziva je objavljena preko dnevnih novina.

“Po obavještenjima iz RAPEX sistema, kontrolisana su četiri opasna proizvoda, ali nijedan od njih nije pronađen na tržištu Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Na osnovu uvida u RAPEX sedmične izvještaje, kako se dodaje, Tržišna inspekcija je, kao kontakt tačka, proslijeđivala informacije o opasnim proizvodima i drugim nadležnim inspekcijama.

“Informacije su proslijeđivane Inspekciji za drumski saobraćaj za 33 opasna proizvoda i Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji za sedam opasnih proizvoda”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: