Sošić se godinama spori za otpremninu: Osveta ili greška u dokumentaciji?

Direktor Fonda rada Kemal Đečević kaže da je njen zahtjev odbijen kao neosnovan, a Sošić tvrdi da joj falsifikuju podatke
0 komentar(a)
Novka Sošić, Foto: Luka Zeković
Novka Sošić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.04.2016. 16:16h

Bivša radnica Građevinskog kombinata Titograd (GP Gorica) Novka Sošić tvrdi za „Vijesti“ da joj se iz Fonda rada, a moguće i nekih drugih institucija, godinama „svete“ zato što je sa još dva bivša radnika krajem 2011. pokrenula stečajni postupak u tadašnjem građevinskom preduzeću Gorica, i ne dozvoljavaju da joj se, kao žrtvi tranzicije, isplati naknada od 1.926 eura.

Direktor Fonda rada Kemal Đečević za „Vijesti“, međutim, to negira i napominje da je Upravni odbor te institucije u ponovljenom postupku, na sjednici održanoj 18. februara ove godine, donio odluku da se njen zahtjev odbije kao neosnovan.

Nekoliko odbijajućih rješenja Fonda rada, Ministarstvo rada kao drugostepeni organ je poništilo i preporučilo da se pribave dodatni podaci i pojašnjenja u ovom predmetu. Novka Sošić se, u međuvremenu, žalila i na posljednje odbijajuće rješenje Fonda rada i tvrdi da je godinama „maltretiraju“ iako posjeduje „sva rješenja i odluke za ostvarivanje ovog prava“.

Đečević objašnjava da prema odluci Upravnog odbora, podnosioci zahtjeva kod kojih je u postupku obrade utvrđeno da su nakon otvaranja stečajnog postupka nastavili da rade kod istog poslodavca u stečaju ili novog poslodavca, odnosno, kod pravnog sljedbenika te kompanije, „ne mogu ostvariti pravo na isplatu potraživanja u iznosu od 1.926 eura“.

Iz Fonda rada navode da joj je povezan staž, odnosno, da „nema prekida u osiguranju“, od kada je počela da radi 6. jula 1973. u GK Titograd do 20. septembra 2010. godine.

Sošić tvrdi da su u njenom slučaju prisutni i „falsifikati“ kojim se državni organi, uprkos nekoliko prijava koje je podnijela, nijesu ozbiljno pozabavili, a kao dokaz za svoje tvrdnje nudi svoju radnu knjižicu u kojoj za sporni vremenski period fali jedan pečat.

„Kada su mi sve sabrali u Biroa rada bez radnog odnosa sam bila dvije godine i dva mjeseca. Jedno vrijeme sam i u GP Gorica, i u Lovćen investu bila angažovana sezonski, ali honorarno bez stalnog zaposlenja“, objasnila je Sošić.

Đečević tvrdi da su iz dopisa Zavoda za zapošljavanje od 3. februara ove godine utvrdili da imenovana nikad nije koristila novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti nakon prestanka radnog odnosa usljed stečaja u GK Titograd 5. avgusta 1987. godine.

„Iz toga je izveden zaključak da nije ni bila na Birou rada, već u radnom odnosu kod istog poslodavca u stečaju“, naveo je Đečević.

Novka Sošić naglašava, međutim, da je prvo odbijajuće rješenje Fonda rada napisano zahvaljujući „pogrešnim“ podacima koje je ta institucija dobila od Zavoda za zapošljavanje, zbog čega su joj se „naknadno izvinili“.

„U Zavodu se vrlo lako može provjeriti da nijesam bila u radnom odnosu dvije godine i dva mjeseca“, istakla je Sošić.

Čitav slučaj je dodatno komplikovan jer je Zavod za zapošljavanje-Biro rada Podgorica Fondu radu godinama dostavljao različite podatke.

U prvom odgovoru od 11. jula 2013. navedeno je da se imenovana nikada nije nalazila na evidenciji nezaposlenih lica. Zatim u odgovoru od 22. oktobra 2014. navedeno je bilo da je Novka Sošić na evidenciji nezaposlenih bila od 5. juna 1985. godine do 5. avgusta 1987. kada je otvoren stečaj u GK Titograd. Tek u trećoj potvrdi ZZZ od 25. novembra 2014. navedeno je da je imenovana bila na evidenciji podgoričkog Biroa dvije godine i dva mjeseca, nakon 5. avgusta 1987. godine.

Kao odgovornu osobu za odbijajuća rješenja Fonda rada na njenu štetu Sošić godinama sumnjiči Anu Drašković, službenicu Fonda rada koja je obrađivala ovaj predmet. Osnovno državno tužilaštvo odbacilo je početkom avgusta prošle godine njenu prijavu protiv Draškovićke, ali je Sošić, Upravi policije, u međuvremenu, napisala još jednu prijavu.

Otpremnine dobilo 748 od 954 radnika

Direktor Fonda rada je potvrdio da su se zahtjevom za isplatu potraživanja na ime otpremnine u iznosu od 1.926 eura, toj instituciji obratila ukupno 954 bivša radnika Građevinskog kombinata Titograd.

“Od navedenog ukupnog broja usvojeno je 748 zahtjeva, 29 zahtjeva je odbijeno kao neosnovano, dva zahtjeva su odbačena, pet zahtjeva je obustavljeno, dok je za obradu preostalo 170 zahtjeva”, naveo je Đečević.

Bonus video: