Odbor vratio Stankoviću izvještaj na doradu

Poslanici su ukazali na činjenicu da su neke budžetske stavke uvećane za 400 do 500 odsto što je nedopustivo, te da im se mora objasniti ko je i kako napravio tolike troškove.
0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2016. 15:20h

Odbor za ekonomiju, finasije i budžet danas je vratio generalnom sekretaru Skupštine Siniši Stankoviću izvještaj o korišćenju novca parlamenta za prošlu godinu na doradu kako bi se dostavile poslanicima detaljne informacije o trošenju budžeta parlameta.

Tražili su precizne podatke za skoro svaku stavku iz skupštinskog budžeta.

Poslanici su ukazali na činjenicu da su neke budžetske stavke uvećane za 400 do 500 odsto što je nedopustivo, te da im se mora objasniti ko je i kako napravio tolike troškove.

„Treba nam odgovor na pitanje zašto su izdvajanja za ugovore o djelu uvećana za 400 odsto, odnosno sa planiranih 30 hiljada na 233 hiljade. Zašto su ostale naknade uvećane za 500 odsto sa 30 na 150 hiljada? Šta su ostale naknade. Važno pitanje je da li je bilo premještanja novca na druge budžetske jedinice i ako jeste zašto. Bez ovih odgovora ne možemo usvojiti izvještaj“ istakao je nezavisni poslanik Damir Šehović.

Zoran Jelić (DPS) tražio je od Stankovića odgovor na pitanje da li je i kome Skupština prošle godine riješila stambeno pitanje.

„Zanimljivo je da je za nabavku mobilnih telefona potrošeno 10,454 eura .Za koga su nabavljeni ti telefoni, po čijoj odluci i koje su marke. U javnosti su se pojavile informacije da jedan poslanik košta budžet 65 hiljada eura što nije tačno. Troškovi za jednog poslanika su maksimalno 20 hiljada godišnje. Javnost treba da zna ko pravi visoke troškove u parlametu i zašto“ kazao je Jelić, kome je problematično uvećanje stavke službenih putovanja za 23 odsto.

Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da je problematično što od sedam miliona koliko je budžet parlameta samo dva odsto (oko 140 hiljada) čine kapitalni izdaci.

„Ako izuzmemo plate, sve ostalo su diskrecioni troškovi i oni se moraju rezati“ kazao je Damjanović.

Stanković je kazao da će pismeno dostaviti poslancima sve tražene podatke, te da je izvještaj rađen po metodologiji iz ranijih godina koja im nije bila problematična.

„Na mobilne telefone nije potrošeno 10 hiljada, već je tako nazvana ta budžetska stavka. Tu su još i ajpedi i tableti. Ugovori o djelu su uvećani jer nijesmo završili sistematizaciju do septembra 2015. godine kako sam planirao“ rekao je Stanković.

On je kazao da ne odborava službena putovanja poslanicima, te da se zna da je to procedura koju on samo izvršava. Kazao je da nije saglasan ni sa odlukom o angažovanju stručnih konsultanata koju je usvojio Administrativni odbor, ali da je poštuje.

"O tome da poslanik košta budžet 65 hiljada saznao sam iz medija. Mi te podatke nijesmo dali" rekao je Stanković.

Bonus video: