U petak konačne informacije o isplati otpremnina

"Problem će vjerovatno biti ubrzo riješen s obzirom na to da u Ministarstvu nema problema kada je u pitanju novac za isplatu otpremnina, kao i zakonski okvir“, kazao je Raković
2 komentar(a)
bivši radnici KAP, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
bivši radnici KAP, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 05.04.2016. 17:39h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) održaće u petak sastanak sa ministrom finansija, Radojem Žugićem, na kojem bi, prema riječima njihovih predstavnika, trebalo da dobiju konačne informacije u vezi sa isplatom otpremnina.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je da su mu predstavnici Ministarstva danas na sastanku saopštili da će radnici konačnu informaciju u vezi sa isplatom otpremnina znati u petak.

"Problem će vjerovatno biti ubrzo riješen s obzirom na to da u Ministarstvu nema problema kada je u pitanju novac za isplatu otpremnina, kao i zakonski okvir“, kazao je Raković agenciji Mina-business.

On je dodao da su radnici očekivali da će se provjera spiskova imena penzionera obaviti ranije i da to neće predstavljati nikakav problem pri realizaciji isplate otpremnina.

"Očekivali smo da će se problem provjere spiskova završtiti do sada. Međutim, nemamo ništa protiv da resorna ministarstva obave i taj dio posla“, naveo je Raković.

On smatra da će se Vlada obratiti službama KAP-a i da će dobiti spiskove sa imenima penzionera, koje su bivši radnici predali početkom marta nadležnim institucijama.

Bivši radnici KAP-a okupili su se danas ispred Ministarstva finansija zahtijevajući isplatu otpremnina, zajedno sa kolegama iz Rudnika boksita. Oni su poručili da neće odustati od protesta sve dok ime se ne isplate otpremnine.

Predstavnici 420 penzionera KAP-a trebalo bi da dobiju otpremnine u ukupnom iznosu od 5,45 miliona eura.

Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) usvojen je prije devet mjeseci u skupštini kao lex specialis.

Skupština ranije nije usvojila Predlog zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Boksita, koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju, jer su nedostajala dva glasa, dok su protiv bili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke.

Radi se o 127 penzionera Rudnika boksita koji zahtijevaju isplatu otpremnina kao što je to obezbijeđeno i zaposlenima u KAP-u.

Bonus video: