Kavarić o pregovorima za novu TE: Za 15 dana moguć dogovor

”Proces teče od 2011, punih pet godina, što je mnogo za moj ukus”
0 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Luka Zeković
Vladimir Kavarić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.04.2016. 13:31h

Usaglašavanje ugovora o projektovanju i izgradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja između Elektroprivrede i češke Škode Praha, očekuje se u narednih 15 dana, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

On je u Skupštini kazao da sada EPCG u pregovorima sa Česima pokušava da spusti cijenu, i to, kako je dodao, prema njegovim informacijama uspješno.

“Nastavlja se onda komunikacija sa češkom eksportnom bankom oko finansiranja projekta i onda se ulazi u finalne pregovore oko finansiranja i na bazi toga dostavićemo predlog međudržavnog sporazuma sa Češkom”, rekao je Kavarić odgovarajući na pitanje poslanika Danka Šarančića (SNP) zbog čega, do sada, nije ispoštovan nijedan rok za usaglašavanje ugovora sa odabranim strateškim partnerom za izgradnju drugog bloka TE.

Kavarić je najavio da će svi relevantni podaci o drugom bloku TE biti u parlamentu.

On je podsjetio da ovaj proces teče od 2011, punih pet godina, što je, kako kaže, mnogo za njegov ukus, ali je projekat komplikovan i sastoji se od više faza. Kako je naveo, prije tri godine se javni poziv od 14 ponuda sveo na devet, a kasnije na jednu od 338 miliona, koju je dostavila Škoda Praha.

“To je cijena ugovora o projektovanju i izgradnji. Poslije toga ugovora imamo ugovor o finansiranju i međudržavni sporazum”, objasnio je Kavarić.

Kako je ranije objavio MANS, češka vlada zatražila je mišljenje Evropske komisije na Protokol o saradnji sa Crnom Gorom u oblasti energetike i infrastrukture, kojim je kao osnovni projekat definisana izgradnja drugog bloka TE Pljevlja. Kako smatraju, to bi mogao da bude još jedan razlog zbog kojeg se više mjeseci čeka na dogovor Vlade i EPCG sa Škodom Praha. Ranije je objavljeno da je u pregovorima sporan model finansiranja nove TE, odnosno Česi zahtijevaju da država i EPCG obezbijede garancije za kredit. Analiza MANS-a pokazuje da će stvarni investicioni troškovi projekta premašiti milijardu eura, ne računajući troškove zdravlja. Iz EPCG su ranije kazali da projekat neće koštati preko 450 miliona.

Bonus video: