Za kampanju Pinka nadležan Privredni sud

Privredni sud se nakon dvije godine vođenja spora iznenada oglasio nenadležnim. Daily Press traži odštetu od 660 hiljada
55 pregleda 1 komentar(a)
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.04.2016. 17:36h

Pravni zastupnici kompanije Daily Press, izdavača Nezavisnog dnevnika “Vijesti”, predali su žalbu na rješenje Privrednog suda kojim se nakon dvije godine spora proglasio nenadležnim po tužbi Daily Pressa protiv kompanije Pink M. U žalbi se predlaže Apelacionom sudu da poništi rješenje.

Izdavač “Vijesti” tužbom traži nadoknadu štete od 660.000 eura zbog negativne kampanje Televizije Pink koja je za posljedicu imala pad prihoda tokom 2013. i početkom 2014. godine, kao i povrede ugleda brenda “Vijesti”. Tužbom je traženo od suda da utvrdi da je Pink M, kontinuiranim iznošenjem izmišljotina i uvreda na račun osnivača i zastupnika Daily Pressa, kao i predstavljanjem samih “Vijesti” kao instrumenta za nezakonite i nečasne radnje, povrijedio član 40 Zakona o unutrašnjoj trgovini. Ovaj član predviđa da se radnjama nelojalne konkurencije smatra iznošenje neistine o konkurentu, koji štete njegovom ugledu i poslovanju.

U obrazloženju odluke sutkinje Dijane Raičković od 25. februara, navedeno je da pravni osnov štetnih radnji koje je prouzrokovao Pink predstavljaju odredbe Zakona o medijima, a ne Zakona o unutrašnjoj trgovini.

U žalbi se navodi da se prema Zakonu o parničnom postupku sud o eventualnoj nenadležnosti izjašnjava na početku postupka, odnosno nakon ispitivanja tužbe. Podsjetili su da je tužba podnijeta 25. aprila 2014, a da je sud donio rješenje o svojoj nenadležnosti 25. februara 2016, kao i da je u međuvremenu održano više ročišta sa saslušanjem svjedoka i razmatranjem dokaza.

Zastupnici Daily Pressa navode da za ovaj spor ne može biti nadležan Osnovni sud, niti se on može voditi po odredbama Zakona o medijima. Kako je navedeno, u Zakonu o unutrašnjoj trgovini piše da se u smislu zakona trgovcima, između ostalih, smatraju i oni koji se bave ekonomskom propagandom i promocijom, a kako su i tuženi i tužilac bave medijskom djelatnošću prihod ostvaruju od reklama.

U žalbi se navodi da iz Zakona o medijima proističe da on štiti pojedince od neistina, a da Zakon o unutrašnjoj trgovini štiti od neistina koje jedan učesnik na tržištu nanese drugom.

Zastupnici Daily Pressa navode i da prema Zakonu o sudovima Privredni sud vodi sporove povodom narušavanja konkurencije i naknade štete po tom osnovu, što je i predmet spora.

Daily Press je sudu uz tužbu dostavio odlomke iz emisija “Minut, dva” i “Infomonte” u kojima su za "Vijesti", zaposlene i zastupnike kompanije iznošene laži i uvrede. Između ostalog, iznijeta su poređenja “Vijesti” sa “srbijanskim medijima pod kontrolom Zemunskog klana”, zaposleni u “Vijestima” nazivani su “vojnicima Miodraga Perovića i Željka Ivanovića”, “Vijesti” su označene kao “plava novina, kao batina… koja je preuzela ulogu države, a crnogorsko društvo držala u strahu”, kao i da su osnivači “Vijesti” - “pljačkaši i licemjeri, koji su organizovali najveću krađu u istoriji Crne Gore”…

I Pink uputio sličnu žalbu na rješenje

I zastupnici kompanije Pink M su uložili žalbu na rješenje Privrednog suda o nenadležnosti i traže da ga Apelacioni sud poništi.

Oni se takođe pozivaju na činjenicu da je predmet spora utvrđivanje nelojalne konkurencije zbog čega bi nadležnost morao da ima Privredni sud, kao i da je nadležnost trebalo ocjenjivati na početku spora a ne dvije godine kasnije. Zastupnici Pinka međutim navode da je jedino ispravni stav Privrednog suda da u ovom sporu nema radnji nelojalne konkurencije i da bi odluka trebalo biti odbijanje tužbenog zahtjeva.

Bonus video: