Kinezi se žale na Kneževića

z ACFX tvrde da isplate kasne zbog istraga arbitražnih poslova nekih klijenata u Kini
82 pregleda 12 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Savo Prelević
Duško Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2016. 05:38h

Kancelarije brokerske kuće Duška Kneževića ACFX u kineskim gradovima Šenžen i Šenjan zatvorene su zbog problema u poslovanju, prenijeli su kineski mediji, dok su iz firme saopštili da su pokrenuli istrage zbog arbitražnih poslova nekih klijenata, usljed čega je došlo do kašnjenja isplata klijentima u Kini.

Kompanija ACFX je najpoznatija kompanija crnogorskog biznismena registrovana na Kipru i godinama se bavi posredovanjem u trgovini na Forexu, najvećem svjetskom finansijskom tržištu. Osnovana je u oktobru 2007. godine u Limasolu. Pored crnogorskog, Knežević ima i kiparsko državljanstvo.

U drugoj polovini prošle godine ova kompanija je preuzela propalu brokersku kuću u Kini koja nije bila u stanju da izmiruje obaveze prema klijentima. Sada se sa novim vlasnikom ovaj broker opet suočava sa kašnjenjem isplata svojim klijentima.

Kiparski portal Fajnens megnejts (Finance magnates) objavio je su kineski klijenti kiparskog brokera ACFX zabrinuti zbog odluke kompanije da pošalje poruku o mogućim kašnjenjima u obradi njihovih zahtjeva za povlačenjem novca. Broker je poslao poruku klijentima da se njihovi trgovinski nalozi zbog toga provjeravaju.

Iz ACFX-a su “Vijestima” kazali da zbog nedavnih incidenata u kojima su klijenti, kao i brokeri iz Kine zloupotrijebili brokersku platformu ACFX-a kako bi imali koristi od "swap" rata na naftnim finansijskim instrumentima, odlučili da “filtriraju” sve račune kako bi se identifikovale osobe koje su zloupotrijebile sistem.

“Veliki broj trgovinskih računa i zloupotrebe su uzrokovali usporavanje i zastoj u procesu operacija ACFX-a. Takođe, u posljednjih šest mjeseci kompanija ACFX je imala učestale napade od nepoznatih hakera koji su pokušavali da onesposobe našu platformu kao i platne provajdere koje je kompanija ACFX koristila za servisiranje svojih klijenata”, rekli su iz kiparske firme.

Zbog toga su, kako su dodali, trenutno zamrznute operacije i zabranjeno obavljanje transakcija dok menadžment i regulator ne utvrde o kakvim zloupotrebama se tačno radilo kako bi se zaštitio interes kompanije kao i ostalih klijenata koji nijesu učestvovali u navedenim djelima.

“ACFX nastavlja sa svojim standardnim operativnim procesom i potrudiće se da u što skorije vrijeme nastavi redovne operacije za klijente ciji su trgovinski računi provjereni i koji nijesu bili dio zloupotreba”, navodi se u odgovoru.

Klijenti u Kini, sa druge strane, zabrinuti su zbog poteza ACFX, jer direktno utiče na raspolaganje njihovim sredstvima. Kompanija je skremblovala njihove naloge. Prema informacijama nekih kineskih medija, kancelarije ACFX u Šenženu i Šenjangu su zatvorene.

Kiparski Fajnens megnejts navodi da je u 2014, još jedan devizni posrednik registrovan na Kipru izazvao ogorčenje među kineskim klijentima nakon što je napravio sličan potez i uskratio povlačenje novca brojnim klijentima. IronFX je, kako se navodi, od tada bio uključen u brojne kontroverze sa evropskim klijentima koji su se žalili kiparskom finansijskom ombudsmanu.

U Crnoj Gori, fond Atlas Mont, koji posluje u okviru Kneževićeve Atlas grupacije, više od godinu nije isplatio nesaglasnih 137 akcionara koji potražuju oko 3,4 miliona eura.

Bonus video: