Privredni sud odlučio da za tužbu "Vijesti" više nije nadležan

Daily Press tužio Pink zbog kampanje laži u uvreda i tražio odštetu od 660 hiljada eura. Sud nenadležan nakon dvije godine suđenja
171 pregleda 2 komentar(a)
TV Pink, Foto: Zoran Đurić
TV Pink, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.03.2016. 18:00h

Privredni sud je donio odluku kojom se, nakon dvije godine suđenja između kompanije Daily Press, izdavača Nezavisnog dnevnika “Vijesti” i Pinka M, oglašava nenadležnim i predmet ustupa Osnovnom sudu.

Izdavač “Vijesti” tužbom od Pinka M traži nadoknadu štete od 660.000 eura zbog negativne kampanje i kao posljedicu toga pada prihoda tokom 2013. i početkom 2014. godine, kao i povrede ugleda brenda “Vijesti”. Pravni zastupnici Daily Pressa najavili su žalbu na ovu odluku Privrednog suda.

Tužbom je traženo od suda da utvrdi da je Pink M preko svoje istoimene televizije, kontinuiranim iznošenjem izmišljotina i uvreda na račun osnivača i zastupnika kompanije Daily Press, kao i predstavljanjem samih “Vijesti” kao instrumenta za nezakonite i nečasne radnje, povrijedila član 40 Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Ovaj član predviđa da se radnjama nelojalne konkurencije smatra iznošenje neistine o konkurentu, koji štete njegovom ugledu i poslovanju.

U obrazloženju odluke sutkinje Dijane Raičević od 25. februara, navedeno je da pravni osnov štetnih radnji koje je prouzrokovao Pink predstavljaju odredbe Zakona o medijima, a ne Zakona o unutrašnjoj trgovini.

U Daily Pressu smatraju da na ovaj način sud zauzima stav da medijske kuće mogu voditi režiranu kampanju protiv svojih konkurenata i drugih medija, sa ciljem da se ti drugi mediji ekonomski i profesionalno unište, a da odgovornost po osnovu nelojalne konkurencije ne postoji.

Prema Zakonu o parničnom postupku sud o svojoj nadležnosti odlučuje odmah po prijemu tužbe, a ne dvije godine nakon toga. Na ovaj način se otežava kompaniji Dailly Press da za štiti svoja prava.

Za skoro dvije godine koliko je trajao postupak saslušani su brojni svjedoci i pregledane razne isprave i video zapisi. Uz tužbu su dostavljeni odlomci iz emisija “Minut, dva” i “Infomonte” u kojima su za "Vijesti", zaposlene i zastupnike kompanije iznošene laži i uvrede.

U informativnom programu Pinka iznijeta su poređenja “Vijesti” sa “srbijanskim medijima pod kontrolom Zemunskog klana”, zaposleni u “Vijestima” nazivani su “vojnicima Miodraga Perovića i Željka Ivanovića”, “Vijesti” su označene kao “plava novina kao batina… koja je preuzela ulogu države, a crnogorsko društvo držala u strahu”, kao i da su osnivači “Vijesti” - “pljačkaši i licemjeri, koji su organizovali najveću krađu u istoriji Crne Gore”…

Direktor Daily Presa Željko Ivanović kazao je da je kampanja Pinka krenula nakon angažovanja Vladimira Bebe Popovića kao premijerovog spin doktora, i da se u to tokom postupka mogao uvjeriti i sud Blaža Jovanića, “čuvenog sudije prve familije koji je baš iz tih razloga i imenovan za čelnika Privrednog suda”.

“Predočeno je preko 100 priloga i ilustrovana najbrutalnija propaganda koja je ikad vođena protiv jednog privrednog subjekta na ovim prostorima. Sve naravno sa ciljem da se izvrši pritisak i zastrašivanje čitaoca i oglašivača. Čak je bilo priloga gdje su sagovornici Pink M direktno pozivali građane da ne kupuju 'Vijesti' jer time "pune džepove Željka Ivanovića i Miška Perovića", dok su sa druge strane, takođe, javno prozivane banke, trgovinski lanci, razne firme koje se oglašavaju u "Vijestima" zbog visine budžeta koje u te svrhe odvajaju. U normalnim zemljama, za samo jedan takav prilog, temeljen na izmišljenim i falsifikovanim inputima, organizator podvale i kampanje bi snosio teške konsekvence. Kod Blaža Jovanića, kojim upravlja isti V. B. Popović, to se nije moglo očekivati. Ali, mi smo i pokrenuli čitav spor ne zbog nade u ovdašnje sudove već zbog Suda u Strazburu. Tamo ih čekamo", kazao je Ivanović.

Glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović, ranije je u toku postupka svjedočio da ga niko i nikada iz TV Pink nije zvao povodom bilo čega, što smatra velikim profesionalnim prekršajem u kontinuitetu.

"S obzirom na to kako rade u ovom slučaju, to je samo mali dio ukupne slike koju imam o toj televiziji za koju smatram da služi isključivo interesima vladajuće klase u Crnoj Gori na čelu sa premijerom Đukanovićem, preko njegovog neformalnog savjetnika po sopstvenom priznanju Vladimira Bebe Popovića, koji je u jednoj emisiji na beogradskoj televiziji rekao da Pink M kontroliše premijer Đukanović. Ko god gleda njegove informativne emisije, može lako da zaključi o čemu se tu radi", naveo je Jovović.

On je na pitanje sudije da li je od TV Pink M tražio ispravku informacija koje su objavljene u emisijama "Minut, dva" i "Infomonte", odgovorio da bi to imalo smisla samo ako je riječ o profesionalnom mediju.

"Nijesam htio da šaljem nikakve ispravke i odgovore jer bi to bilo samo dodatno gorivo za očiglednu kampanju blaćenja koju i dalje vode", kazao je Jovović na suđenju prije dva mjeseca.

Pink bi spor izgubio da je nastavljen

Kada je, kako je kazao Ivanović, postupak konačno treblo da pređe u fazu dokazivanja visine štete, sutkinja je zaključila dalju raspravu.

"Čak je i laicima jasno kakav je skandal Raičevićeva počinila - prihvatila je tužbu, vodila proces dvije godine i kada se došlo do ključnih svjedoka, a to su vještaci sa međunarodnim iskustvom, ona je zaključila raspravu. Jasno je da je tandem Jovanić-Raičevićeva to svjesno uradio jer da su angažovali vještaka koji bi sigurno utvrdio štetu, onda ne bi mogli da se povlače i spasavaju svoje favorite iz Pinka. Sve ovo ostaje za hroniku sudske prakse kada se ovaj režim promijeni i kada će imena svih sudija koji su učestvovali u ovakvim radnjama naći mjesto na tim stranicama. To ne može biti zaboravljeno", naveo je Ivanović.

Bonus video: