Bivši radnici "Onogošta" traže rješenja o penzijama

Radnici su podsjetili da su prošle godine predali dokumenta o ispunjavanju uslova za penzionisanje, ali da su im iz Fonda PIO nakon tri mjeseca odgovorili da na to nemaju pravo
0 komentar(a)
Radnici Onogošta, Foto: Svetlana Mandić
Radnici Onogošta, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.03.2016. 17:18h

Grupa bivših radnika Hotelsko turističkog Preduzeća (HTP) Onogošt, koji od marta prošle godine pokušavaju da ostvare pravo na penziju, okupila se jutros ispred prostorija Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) zahtijevajući rješenja o penzijama. Sa predstavnicima radnika razgovarala je šefica područnog odjeljenja PIO u Nikšiću, Nada Drašković, koja im je kazala da će tražena rješenja dobiti do kraja sedmice.

Riječ je o 15 radnika koji su 15. marta prošle godine predali dokumenta za penzije, ali ih je Fond odbio uz obrazloženje da u trenutku uvođenja stečaja u HTP Onogošt država nije imala akcijskog udjela. Radnici su na pomenutu odluku uložili žalbu Ministarstvu rada i socijalnog staranja koje je u oktobru poništilo rješenje Fonda PIO i naložilo ponavljanje postupka.

Miloš Gvozdenović je kazao da su se okupili zbog toga što ih Fond PIO još uvijek nije obavijestio šta je odlučeno u ponovljenom postupku.

“Sačekaćemo do kraja sedmice rješenja, za koja ne znamo da li će biti pozitivna ili opet odbijajuća. Ako ne dobijemo nikakva rješenja opet ćemo se okupiti ispred prostorija Fonda PIO, ali tada nećemo dozvoliti zaposlenima da uđu u prostorije i rade”, kazao je Milorad Glušica i dodao da se u istom problemu u Crnoj Gori nalazi preko 800 radnika, a da je u Nikšiću njih oko 80.

Stečaj u HTP Onogošt uveden je 2009, a tri godine kasnije Privredni sud je uveo klasični stečaj kada su svi objekti pomenutog preduzeća zatvoreni, a oko 80 stalno zaposlenih radnika je ostalo bez posla. Od imovine Onogošta jedino nije prodat istimeni hotel koji se nalazi u Nikšiću.

Bonus video: