Šef poreske policije: Ukidaju sektor, a dug za poreze visok

Martinović je najavio ostavku ako dobije objašnjenje da je za društvo veći interes postojanje komunalne od poreske policije
420 pregleda 9 komentar(a)
Miodrag Martinović, Foto: Vladimir Otašević
Miodrag Martinović, Foto: Vladimir Otašević
Ažurirano: 24.03.2016. 19:36h

Pomoćnik direktora Poreske uprave za Sektor poreske policije, Miodrag Martinović kazao je da će podnijeti ostavku ako iz Radne grupe za izradu izmjena Zakona o poreskoj administraciji argumentovano objasne da je za crnogorsko društvo veći interes postojanje Komunalne policije od Poreske policije.

Martinović je reagovao povodom informacije da je iz Predloga pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija izbrisan njegov Sektor poreske policije. Ministar finansija Radoje Žugić predložio je ukidanje tog sektora iako je nedavno na konkursu izabrao Martinovića za šefa Poreske policije. Poreska uprava ranije je predložila da Radna grupa za izradu izmjena Zakona o poreskoj administraciji ubaci u taj propis i nadležnosti Poreske policije, što nije učinjeno.

"Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, između ostalog, propisano je da Poreska uprava obavlja poslove sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela protiv platnog prometa i privrednog poslovanja. Dakle, obaveza i dužnost Ministarstva finansija kao i poreskog organa jeste da, shodno nadležnostima koje su propisane Uredbom, svojim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predvidi Sektor poreske policije, koji bi, shodno ovlašćenjima koja imaju ovakvi sektori u regionu (Srbija) doprinijele unapređenju stanja u ovoj oblasti", kazao je Martinović.

Dodao je da osim toga procesi i zahtjevi evropskih integracija ukazuju da je nedopustivo da se sadašnjim Zakonom o poreskoj administraciji, kao i novim Pravilnikom ovakav sektor na predviđa.

"Dosadašnji organizacioni oblik utvrđen Pravilnikom o sistematizaciji nije dao valjane rezultate u ovoj oblasti, o čemu govori činjenica da je 720 miliona eura nenaplaćenog poreskog duga. Mišljenje Radne grupe za pripremu predloga izmjena i dopuna Zakona o poreskoj administraciji, da bi za postojanje ovakvog sektora neophodna bila izmjena Zakonika o krivičnom postupku je u najblažem nejasna, jer je nadležnost Poreske uprave definisana Uredbom. Zakonom bi se preciznije definisale nadležnosti poreske policije, kao što je slučaj sa Zakonom o poreskoj administraciji Srbije", rekao je Martinović.

Dodao je da je stav Radne grupe nejasan i zbog toga što je postojećim aktom o unutrašnjoj oranizaciji i sistematizaciji, a na osnovu kojeg je primljen za rukovodica poreske policije, predviđen Sektor poreske policije.

"Nadležnosti Poreske policije Srbije su definisane kroz njihov Zakon o poreskoj administraciji i samo su nadovezani na novi krivični Zakonik Srbije o značenju izraza, član 2 tačka 13, gdje se kaže da je policija u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i drugi državni organi sa ovlašćenjima", kazao je Martinović.

Dodao je da mu je direktorica Poreske policije Srbije Nada Novosel, naglasila da je za crnogorsku Poresku policiju dovoljno da ovlašćenja budu definisana Zakonom o poreskoj administraciji.

"Nikakve izmjene Krivičnog zakona nijesu nama za sad potrebne, treba samo kroz Zakon o poreskoj administraciji staviti posebno sva ovlašćenja Poreske policije", zaključio je Martinović.

Poreska policija neophodna

Martinović je istakao da Poreska policija prema sadašnjem Zakonu o poreskoj administraciji ipak može da djeluje.

"Po tom Zakonu Poreska policija postoji u još važećoj sistematizaciji Poreske uprave, po kojoj su i raspisali javni konkurs za šefa Poreske policije. Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da vladavina prava podrazumijeva i dosljedno sprovođenje svih onih nadležnosti koje su definisane za Poresku upravu, kao što je borba protiv sive ekonomije, utaja poreza, koruptivnih radnji u privredi, otkrivanje krivičnih djela iz platnog prometa itd, neophodno je da se u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predvidi i Sektor za poresku policiju", zaključio je Martinović.

Bonus video: