Zemljište "šetalo" da se izgubi trag

Jadranski sajam nije vlasnik zemljišta, ali je uspio da ga upiše na svoje firme i da ga da pod hipoteku za milionske kredite
68 pregleda 5 komentar(a)
Jadranski sajam, Foto: Arhiva Vijesti
Jadranski sajam, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.03.2016. 20:03h

Prema Zakonu o građevinskom zemljištu, zemljište budvanskog Sajma je ostalo u isključivoj državnoj svojini, što znači da nije moglo biti transformisano u kapital preduzeća i nije moglo biti privatizovano“, ocijenio je za „Vijesti“ Vladimir Bošković, punomoćnik nekoliko porodica, ranijih vlasnika tog zemljišta, koje godinama očekuju da im ono bude vraćeno u procesu restitucije.

Upravni sud je odbio žalbu Jadranskog sajma, u vlasništvu Atlas grupe, te potvrdio rješenje Ministarstva finansija i budvanskog katastra iz marta prošle godine. Time je spriječeno da se veliki zemljišni kompleks od oko 10.000 kvadrata iz prava korišćenja prevede u svojinu Jadranskog sajma. Ova firma iz grupe biznismena Duška Kneževića je kao osnivački ulog ovo sporno zemljište već unijela kao osnivački ulog u firme Expo Budva i Expo hotel partners. Bošković je ocijenio da sudski procesi koje otvara ova finansijska grupacija “najvjerovatnije ima za cilj stvaranje što većeg haosa u situaciji koja je veoma prosta“.

“Jadranskom sajmu je u maju 2015. godine odbijen zahtjev za upis svojine, jer više od godinu dana nakon njegovog podnošenja nijesu dostavili nikakav dokaz o plaćenoj tržišnoj cijeni zemljišta. Ova presuda je vezana za upravni spor kojeg su tim povodom pokrenuli. Oni su četiri mjeseca kasnije pribavili mišljenje Savjeta za privatizaciju, koje im je dato suprotno Zakonu o građevinskom zemljištu. Na osnovu njega su nakratko uspjeli da upišu svojinu u oktobru 2015. ali je taj upis zbog nezakonito sprovedenog postupka mjesec dana kasnije poništen i ponovo se vodi. Moguće da i ovim povodom vode upravni spor, iako učestvuju u ponovljenom postupku koji je u toku. Razlog zbog kojeg to čine, osim što nepotrebno troše vrijeme i energiju Upravnog suda, najvjerovatnije ima za cilj stvaranje što većeg haosa u situaciji koja je veoma prosta“, istakao je Bošković.

On je podsjetio da je Sajam prošao kroz transformaciju sredinom devedesetih, a da je privatizovan 1998. godine.

„Sve vrijeme, do danas, ovo zemljište je u državnom vlasništvu. Da bi ga prisvojio, vlasnik Jadranskog sajma je državno zemljište založio za kredite vrijedne nekoliko desetina miliona eura, koje su podigle sa Duškom Kneževićem povezane firme na Kipru, a iznos tih kredita uveliko prevazilazi vrijednost založenog državnog zemljišta“, dodao je Bošković.

On je naveo da su „podnosioci zahtjeva za restituciju prije više od godinu podnijeli budvanskom katastru zahtjev za uvid u hipotekarne ugovore i rješenja po osnovu kojih je odobren upis hipoteka i do danas im nije odgovoreno“.

„Nakon što je založio državno zemljište za svoje kredite, vlasnik Jadranskog sajma je počeo da ga unosi u osnivački kapital novoosnovanog preduzeća Expo invest, preko njega u Expo Hotel, koje je prodao povezanoj firmi sa Kipra. Sve je to rađeno u namjeri da se zatru tragovi državnog vlasništva na zemljištu, sa ciljem da se ono prisvoji i konverzijom za površinu sagrađenog objekta zaradi 35 do 40 miliona eura. O svemu tome je podnesena krivična prijava prije tri i po godine, i na nju do danas nije odgovoreno“, zaključio je Bošković.

Bonus video: