Kovačević: Zapošljavanje strane radne snage ograničava angažovanje lokalnog stanovništva

On je danas otvorila konferenciju na temu „Zapošljavanje domaće radne snage u susret turističkoj sezoni“, koju su u Budvi organizovali Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) i Crnogorsko turističko udruženje (CTU)
137 pregleda 5 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Vijesti
Zorica Kovačević, Foto: Vijesti
Ažurirano: 21.03.2016. 17:07h

Zapošljavanje strane radne snage ograničava angažovanje lokalnog stanovništva i doprinosi značajnom odlivu novca iz Crne Gore, smatra ministarska rada i socijalnog stranja, Zorica Kovačević.

On je danas otvorila konferenciju na temu „Zapošljavanje domaće radne snage u susret turističkoj sezoni“, koju su u Budvi organizovali Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) i Crnogorsko turističko udruženje (CTU).

Kovačević je, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, istakla da su turizam i ugostiteljstvo jedan od četiri prioritetna sektora razvoja Crne Gore koji su u tijesnoj saradnji sa drugim pod-sektorima koji ga neposredno podržavaju i čine sektorom koji generiše, odnosno stvara najviše radnih mjesta.

Prema njenim riječima, turizam i ugostiteljstvo, kao prioritetna i strateška grana crnogorske privrede sezonskog su karaktera i u određenom vremenskom periodu iskazuju potrebu za velikim brojem radnih mjesta.

„Međutim, imajući u vidu dosadašnja iskustva, odnosno veliko zapošljavanje strane radne snage, koje sa jedne strane utiče na ograničavanje u zapošljavanju lokalnog stanovništva, sa druge strane, posebno tokom ljetnjih mjeseci, utiče na to da se značajna finansijska sredstva odlivaju iz Crne Gore“, naglasila je Kovačević.

Ona je, kako se navodi, upoznala sve prisutne da se na hiljade radnika iz inostranstva zapošljava za pomoćne poslove koji ne zahtijevaju stručnost i radno iskustvo.

„Kada je u pitanju sektor turizma i ugostiteljstva, na evidenciji nezaposlenih nalazi se oko pet hiljada osoba turističko ugostiteljskih zanimanja. Dodatno, u ponudi imamo veliki radni potencijal među ostalim nezaposlenim, koji su već iskazali zainteresovanost za rad u sezoni“, kazala je Kovačević.

Na raspolaganju su, kako je dodala, maturanti i veliki broj studenata, što, prema njenoj ocjeni, znači da postoji zainteresovanih mladih raspoloženih i motivisanih da u sezoni rade na crogorskom primorju.

„Danas smo se okupili da, na obostrano zadovoljstvo, u konstruktivnom dijalogu iznađemo rješenja i načine kako da angažujemo što više zaiteresovanih lica iz Crne Gore na sezonskim poslovima. Očekujemo da ćete na vrijeme iskazati potrebe kako bi od nas imali punu podršku i pomoć u obezbjeđivanju kvalitetnog kadra“, poručila je Kovačević.

On je navela da vjeruje da Crna Gora može kvalitetno odgovoriti sa ponudom zainteresovanih za pomoćne poslove u hotelima i restoranima, za sobarice, hostese, pomoćne kuvare, pomoćne konobare, baštovane, servire, radnike u vešeraju, na bazenima, na plaži, na parkinzima.

„Svjesni smo da među nezaposlenim nema dovoljno usko specijalizovanog kadra i upravo zbog toga godinama unazad ZZZCG realizuje programe kojim se stiču znanja, vještine i kompetencije neophodne za obavljanje poslova kako u turizmu i ugostiteljstvu, tako i u drugim djelatnostim“, ukazala je Kovačević.

Kako je navela, te aktivnosti poslodavci u potpunosti adekvatno ne prihvataju, odnosno ne pruža se dovoljno mogućnosti za praktičnu primjenu stečenog znanja.

„U cilju obezbijeđivanja kvalitetne radne snage za nastupajuću sezonu, ZZZCG je objavio, 17. marta, dva javna poziva za subvencionirano zapošljavanje lica sa evidencije nezaposlenih. Kroz programe vrijedne 700.000 eura pružena vam je mogućnost da kroz finansijske podsticaje Vlade - ZZZCG pripremite i obučite nedostajući kadar za svoje potrebe, u svojim prostorijama, za konkretno radno mjesto“, precizirala je Kovačević.

Vlada je, kako je navela, za ovu godinu definisal kvotu za zapošljavanje stranaca od 14.792 (11.792 + 3.000). "Za dva i po mjeseca izdate su ukupno 2.334 dozvole, od čega za zapošljavanje stranaca 1.904, za sezonsko zapošljavanje 86 i 344 za pružanje ugovorenih usluga".

"Moram da napomenem da ovako utvrđena kvota ipak predstavlja pomak u odnosu na prethodne godine kada je ista utvrđivana u ukupnom broju od preko 20.000 dozvola za rad stranac2.“, istakla je Kovačević.

Ona je poručila da se nada da će se i ove godine zajedničkim naporima doprinijeti većem zapošljavanju domaće radne snage, ali ne na uštrb kvaliteta poslovanja privrede.

Na Konferenciji su govorili i direktorica ZZZCG, Vukica Jelić, direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak – Kukavičić, predsjednik CTU, Žarko Radulović i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, Miloš Pavićević.

Bonus video: