Prijavljivanje građana za Hiljadu plus od ponedjeljka

U projektu učestvuju Societe Generale Montenegro banka, Komercijalna banka Budva, Crnogorska komercijalna (CKB), Erste, Prva, NLB i Lovćen banka
6 komentar(a)
stanovi, hiljadu plus, Foto: Luka Zeković
stanovi, hiljadu plus, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.03.2016. 11:57h

Javni poziv za građane u projektu Hiljadu plus biće objavljen u petak, dok će se dokumentacija bankama podnositi od ponedjeljka, saopštio je direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i predsjednik Projektnog odbora, Marko Čanović.

On je na konferenciji za novinare kazao da će javni poziv biti otvoren 30 dana.

“Građani će dobiti vaučere na osnovu koji će moći da odu u banku i definišu finalni kreditni aranžman. Nakon toga nadam se da će moći da uđu su stan koji je već završen, dok su za stanove u izgradnji rokovi definisani ugovorima u trouglu građanin, banka i građevinar”, kazao je Čanović.

On je rekao da se na javni poziv za banke, koji je trajao do 12. februara, prijavilo osam banaka, ali da je u međuvremenu od učešća odustala Hypo Alpe Adria banka, usljed nemogućnosti da uskladi kreditnu politiku sa načelima koja su propisana projektom.

U projektu učestvuju Societe Generale Montenegro banka, Komercijalna banka Budva, Crnogorska komercijalna (CKB), Erste, Prva, NLB i Lovćen banka.

Čanović je rekao da se za učešće u projektu prijavilo 20 građevinskih kompanija sa 815 stanova u devet opština.

Projektni odbor je nakon razmatranja ponuda i dokumentacije definisao konačnu listu od 16 građevinskih kompanija sa ukupno 753 stana.

“Građevinari su imali sastanke sa nama dva-tri puta. Mi smo ih kroz medije pozivali da spuste cijene u odnosu na one koje su već bile ponuđene. Intencija je bila da se te cijene spuste nekih 50 EUR, ali nam nijesu izašli u susret, posebno građrevinari u Podgorici, jer su kazali da već imaju prodaju za te stanove”, saopštio je Čanović.

On smatra da će cijene stanova koje su sada u ponudi, uz sve benefite koji su obezbijeđeni, stvoriti povoljne uslove za kupovinu stambenih jedinica.

“Građevinari tvrde da su izašli u susret. Oni su čak dostavili pisane izjave da su ponuđene cijene niže od onih po kojima se stanovi prodaju na tržištu”, naveo je Čanović.

On je podsjetio da je projekat koncipiran za domaćinstva sa srednjim i nižim primanjima.

“Možda su naša okečikivanja bila prevelika. Međutim, i pored toga, osnovni benefit ovoga projekta je niža kamatna stopa. Bankarski sektor bi u narednom period trebalo da snizi cijene, posebno na njihov proizvod koji se tiče stambenih kredita i to je ono što će biti glavni rezultat projekta. Već postoje takve najave”, kazao je Čanović.

On je dodao da je otvorena tržišna utakmica između banaka za projekat Hiljadu plus.

“U narednom periodu očekujem da će sve banake dati posebne pogodnosti za učesnike projekta, a nakon realizacije sniziti kamatne stope, ne samo na stambene kredite, nego i na ostale bankarske proizvode”, rekao je Čanović.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što su građani već unaprijed rezervisali stanove i da su predstavnici jedne od najvećih kompanija koja učestvuje u projektu saopštili da su skoro svi stanovi rezervisani i da nema slobodnih na području Podgorice, Čanović je rekao da takve informacije nema.

“Dobio sam uvjerenje od građevinara da to ne rade. Projektni odbor odlučuje o konačnoj listi korisnika i niko ko ne bude dobio vaučer nema šanse da može kupiti stan kroz projekta. Jasno je da građevinari vjerovatno pribjegavaju i tim sredstvima da rezervišu stanove u cilju njiihove bolje prodaje, ali to ne garantuje da će taj ko je rezervisao stan dobiti vaučer”, saopštio je Čanović.

Predstavnik Ministarstva finansija, Dragan Darmanović, kazao je da je taj Vladin resor u završnoj fazi pripreme sporazuma sa bankama.

“Očekuje se da će se sa banakama sporazumi potpisati u petak, što predstavlja osnov da građani nakon raspisivanja poziva mogu stupiti u kontakt sa njima i podnijeti prijave za stambene kredite”, rekao je Darmanović.

Sporazumima između Vlade i banaka definisani su uslovi pod kojima građani mogu sa se prijave, kao i odnos između države i banaka vezano za proslijeđivanje sredstava. Sporazumima su definisani i uslovi pod kojima banke određuju kreditnu sposobnost klijenata i pod kojim se daju krediti građanima.

Darmanović je rekao da će se krediti odobravati na period od 20 godina sa kamatom od 3,99 odsto.

“Jedna novina koja je unijeta u sporazum kako bi se građanima smanjili troškovi, jeste uvođenje grejs perioda od 12 mjeseci u slučajevima kada građanai već rentiraju stan, da ne bi imali duple troškove. Na taj način smo omogućili građanima da smanje trošak po tom pitanju”, kazao je Darmanović.

On je dodao da je to ostavljeno građanima i bankama da se dogovore u samom ugovoru.

“Sredstva kredita bankama će država proslijediti takođe na 20 godina sa tri godine grejs perioda, tako da na taj način Vlada omogućava bankama da na neki način smanje kamatnu stopu i da građanima obezbijede lakši pristup stambenim kreditima”, rekao je Darmanović.

On očekuje da će kompletni iznos kredita biti iskorišćen u projektu.

Predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja, Goran Kuševija, naveo je neke od prioritetnih grupa, među kojima su samohrani roditelji, zatim staratelji ukoliko odgajaju dijete sa smetnjama u razvoju, kao i porodice u kojima živi osoba sa invaliditetom.

“Žrtve nasilja u porodici su takođe prioritetna ciljna grupa i djeca koja su bila smještena u ustanovama socijalne i dječije zaštite”, rekao je Kuševija.

Član Projektnog odbora i predstavnik Zajednice opština, Sanja Živković, kazala je da su građevinari dostavili ponude za devet opština i to za Podgoricu Cetinje, Nikšić, Pljevlja, Plužine, Mojkovac, Bijelo Polje, Ulcinj i Herceg Novi.

“Stanove u Podgorici je ponudilo sedam investitora, u Nikšiću tri, a po jedan u ostalim opštinama”, rekla je Živković.

U Podgorici je ponuđen najveći broj stambenih jedinica, 641, u Nikšiću 47, Bijelom Polju 25, Herceg Novom 16, Plužinama 11, Pljevljima osam i Ulcinju i Cetinju po dvije.

“Za svaku stambenu jedinicu će na aplikaciji biti detaljno precizirano kolika je njena površina u kojem objektu se nalazi, da li je objekat već izgrađen ili je u fazi izgradnje”, objasnila je Živković.

Direktor jedinice za implementaciju prijekta (PROCON), Sanja Mugoša, predstavila je detaljno šta građani treba od dokumentacije da dostave.

“Svi učesnici koji su prošli fazu dobiće vaučer na kojem će biti naveden iznos kredita i kreditna sposobnost aplikanta, kao i kvadratura stana. To je osnova za sljedeći korak, a to je sklapanje predugovora sa investitorom na osnovu dobijenog vaučera. Poljednji korak je sklapanje ugovora o kupoprodaji sa bankom i investitorom na osnovu predugovora”, zaključila je Mugoša.

Projekat rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima predstavlja nastavak projekta Hiljadu plus koji je realizovan 2010-2011 godine, takođe u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), uz uvažavanje pravila i procedura banke sa jedne i crnogorskog zakonodavstva sa druge stane.

Bonus video: