Bivši radnici Boksita blokirali odvoz rude, policija ih privela

Riječ je o 15 radnika kojima staž nije povezan od 2008. godine pa zbog toga ne mogu da ostvare pravo na penziju
117 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2016. 09:52h

Grupa radnika nikšićkih Rudnika boksita spriječila je jutros ulazak kamiona u površinski kop na Zagradu. Blokada je trajala pola sata da bi nakon toga policija, na zahtjev predstavnika Uniproma da im se omogući rad, prekinula blokadu i privela osam bivših rudara. Njih trojicu je morala da odnese do marice jer su legli ispred kapije.

Riječ je o 15 radnika kojima staž nije povezan od 2008. godine pa zbog toga ne mogu da ostvare pravo na penziju. Oni su i prošle sedmice blokirali odvoz rude, ali su nakon sat prekinuli blokadu jer im je obećano da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Privedeni radnici se i dalje nalaze u nikšićkom Centru bezbjednosti i kako je “Vijestima” u telefonskom razgovoru kazao Drago Dačević još uvijek čekaju da budu privedeni kod istražnog sudije koji će se izjasniti da li u njihovim postupcima ima elemenata krivićnog djela.

„Posle svih obećanja ništa ispoštovali nijesu. Stečajni je u telefonskim razgovorima obećao da će sve ispuniti, ali ništa od toga. Nećemo se odavde maći dok nam iz PIO-a ne donesu rješenje za penziju. Sada imamo još proširenih zahtjeva. Tražimo da nam kao svim radnicima uplate otpremnine koje nas sleduju, stambeni fond od dana zaposlenja do da dana prestanka odbijanja za isti, regrese, zimnice, jubilarne nagrade“, kazao je prije privođenja Vitomir Krulanović i podsjetio da im je isplaćeno samo 4.600 eura.

On je pozvao i ostale kolege da im se priključe jer, kako je kazao, nemaju čega da se boje.

„Ovdje nema jednog radnika koji nema kredit u banci. Banka neće da toleriše to što mi ne primamo penzije. Njih to ne interesuje. Ima dosta ljudi koji su pod hipoteku založili kuću ili stan i plaše se da će doći sudski izvršioci“, kazao je Krulanović i dodao da je Vlada jednom usvojila odluku da se svim radnicima Boksita poveže staž, pa ne zna da li ista odluka treba još koji put da se usvaja.

Sa radnicima je bio i njihov bivši kolega Neđeljko Čvorović koji se penzionisao 2010. godine ali koji zbog neuplaćenog staža iz 2009. još uvijek ima privremeno rješenje za penziju.

„Izdata nam je potvrda da su nam novac odbili, ali izgleda da ga nijesu uplatili Fondu PIO. Riječ je o nešto preko 3.000 eura. Imam privremeno rješnje o penziji koja je umanjena zbog neuplaćenog staža iz 2009“, kazao je Čvorović i pozvao sve koji se nalaze u istoj situaciji da im se priključe.

Kako je “Vijestima” kazao Mujo Muratović radnici koji su se penzionisali 2009 i 2010. godine i dalje imaju privremena rješenja o penziji , pa su juče uputili dopis stečajnom upravniku Mladenu Markoviću da će blokirati rad nekadašnje matične firme ukoliko im zahtjevi ne budu ispunjeni do početka naredne sedmice.

„Radi se o oko 400 radnika i niko od nas ne može da dobije trajno rješenje o penziji sve dok nam staž ne bude povezan. Riječ je o stažu iz 2009 i 2010, mada se svakome ne duguje isto, u zavisnosti od toga kada se ko penzionisao. Bili smo strpljivi svo ovo vrijeme, ali ako ne dobijemo pozitivan odgovor blokiraćemo rad u Boksitima“, kazao je Muratović.

Podsjetio je da su u pitanju radnici koji su se za ostvarivanje svojih prava u Boksitima borili zatvaranjem u jame, blokadom upravne zgrade i tunela Budoš i da su „svaki put ispunili ono što su obećali“.

„Predali smo zahtjev stečajnom upravniku i ukoliko odgovor bude negativan blokiraćemo rad Boksita. Svi mi imamo privremena rješenja o penziji koja je zbog nepovezanog radnog staža umanjena na mjesečnom nivou. Izgleda da se vlasnici u Boksitima mijenjaju, a problemi bivših i sadašnjih radnika ostaju“, poručio je Muratović.

Tokom dva socijalna programa realizovana 2009. i 2010. godine iz Boksita je otišlo oko 960 radnika uz prosječne otpremnine od 25.000 eura.

Galerija

Bonus video: