Boljević najavio da će privatno obezbjeđenje ukloniti bivše radnike

Vidaković je kazala da im je Boljević naveo da će „dovesti 10 radnika privatnog obezbjeđnja koji će jednog po jednog radnika uklanjati sa glavne kapije”.
33 komentar(a)
Novi Duvanski kombinat, Foto: Vijesti online
Novi Duvanski kombinat, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 09.03.2016. 12:43h

Predstavnik investitora arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC Isat Boljević najavio je danas oko podneva predsjednici Novog sindikata Duvanskog kombinata u stečaju Snežani Vidaković, da će njegovo privatno obezbjeđenje sjutra ujutro fizički ukloniti bivše radnike sa glavnog ulaza i deblokirati glavni ulaz u fabriku cigareta.

„Boljević nas je pozvao u stražuru oko podneva i obavijestio da će sjutra privatno obezbjeđenje „Alias“ iz Budve, koje obezbjeđuje imovinu preduzeća početi da fizički uklanja jednog po jednog bivšeg radnika kako bi kapija bila deblikirano tokom radnog vremena“, izjavila je „Vijestima“ Vidaković.

Ona je dodala da im je Boljević naveo da će „dovesti 10 radnika privatnog obezbjeđnja koji će jednog po jednog radnika uklanjati sa glavne kapije”.

Nekoliko desetina bivši radnika Duvanskog kombinata u stečaju blokirali su još u ponedjeljak tijelima glavni ulaz u krug fabrike. Predstavniku novog investitora nije pošlo za rukom u više navrata da svojim vozilom uđe u krug fabrike. Blokada traje tokom radnog vremena od osam do 17 časova, a Boljević i direktor DKP-a u stečaju, koji je dobio direktorsku funkciju i u Novom duvanskom, Slavoljub Vukašinović, moraju do svojih kancelarija i ulaza u fabriku pješke. Inače, proizvodnja cigareta obustavljena je prošlog mjeseca, a manji dio bivših radnika angažovan je radi servisiranja mašina, koje je u toku.

Bivši radnici su blokirali kapiju zato što im nije povezan staž za 38 i po mjeseci, a upućeni su na Biro rada. Iz Ministarstva poljoprivrede su javno saopštili da su obezbijedili novac neophodan za povezivanje staža u dijelu koji je država ostala dužna tokom 31 mjeseca, ali za to još nema dokaza iz Fonda PIO. Razlog za blokadu kapije je i to što stečajna uprava DKP-a nije isplatila zaostalu jednu i po zaradu.

„Boljević nam je rekao da je povodom naše blokade išao i u policiju i prijavio ometanje njegovog proces rada, iako mi nikome ne ometamo pristup radnom mjestu pješke. Iz policije su mu navodno saopštili da on treba da riješe problem svojim privatnim obezbješenjem zbog čega je odlučio sjutra da nas ukloni sa kapije. Pokazao nam je papir koji je navodno odnio u Upravu policije, ali na tom papiru nije bilo arhivskog pečata policije. Mi ćemo sjutra doći u 7 časova, biti dostojanstveni i istrajati u ostvarivanju naših zakonskih prava i potraživanja“, zaključila je Vidaković.

Bonus video: