Radnici tijelima blokirali kapiju, Boljević morao do fabrike pješke

Bivši radnici su još u petak najavili blokadu kapije zato što im nije povezn staž za 38 i po mjeseci, a upućeni su na Biro rada
138 pregleda 0 komentar(a)
Novi Duvanski kombinat, Foto: Vijesti online
Novi Duvanski kombinat, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 07.03.2016. 09:04h

Nekoliko desetina bivših radnika Duvanskog kombinata u stečaju blokirali su tijelima ulaz u krug fabrike.

Predstavnik investitora arapske kompanije Isat Boljević pokušao je i pored toga da svojim vozilom uđe u fabrički krug. Poslije desetak minuta, Boljević je odustao i morao od kapije do ulaza u fabriku pješke. Vozilo je ostalo parkirano tik ispred radnika koji se i dalje nalaze ispred kapije.

Pješke do svog radnog mjesta jutros je morao i Slavoljub Vukašinović, dugogodišnji direktor DKP u stečaju, koji je istu funkciju dobio i u Novom duvanskom kombinatu.

Reporter Vijesti javlja da je situacija napeta.

Pripadnici Uprave polije uzeli su podatke nezadovoljnih bivših radanika.

Bivši radnici su još u petak najavili blokadu kapije zato što im nije povezn staž za 38 i po mjeseci, a upućeni su na Biro rada.

Razlog za jutrošnju blokadu kapije je i to što stečajna uprava DKP-a nije isplatila zaostalu jednu i po zaradu.

Predstavnici Sindikata Duvanskog kombinata (DKP) potvrdili su da su bivši radnici tog preduzeća, koji traže isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža, jutros blokirali kapiju i da neće odustati od svojih zahtjeva.

Predsjednik Sindikata DKP-a, Snežana Vidaković, kazala je agenciji Mina-business da je protes uredno prijavljen, što su konstatovali i pripadnici Uprave policije, koji su jutros došli na kapiju preduzeća.

"Protestujemo mirno i dostojanstveno. Nikome neće biti onemogućeno da pješke dođe na posao, ali prolaz automobilima nećemo dozvoliti", rekla je Vidaković.

Vlada je krajem februara isplatila otpremnine za 115 bivših radnika DKP-a, u prosječnom iznosu od po 12 hiljada eura Vlada je za tu namjenu obezbijedila 1,7 miliona eura.

Otpremnine su isplaćene za 77 nekadašnjih radnika, koji su prošle godine otišli u prijevremenu penziju, kao i 38 onih koji su nakon obustave proizvodnje u kompaniji prije 20-ak dana poslati na biro rada.

U DKP-u je 2010. godine, na predlog Elektroprivrede, uveden stečaj, zbog duga od 99,5 hiljada eura.

Krajem februara je potpisan ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom Podgorica (NDKP), čime će zvanično biti likvidiran DKP, što podrazumijeva brisanje iz Centralnog registra privrednih subjekata, kao i njegovih akcija iz Centralne depozitarne agencije.

Ugovor su potpisali predstavnici Vlade, Glavnog grada Podgorica i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC.

Bonus video: