Dodjela podrške za adaptaciju planinskih katuna

Korisnik treba da je registrovan ili da je predao dokumentaciju za registraciju u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa Pravilnikom o obliku i načinu vođenja registra subjekata i registra poljoprivrednih gazdinstava u trenutku podnošenja zahtjeva
65 pregleda 0 komentar(a)
katuni kod Kule, Kula, Foto: Aida Sadiković
katuni kod Kule, Kula, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 05.03.2016. 11:11h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je zainteresovane da se prijave na javni poziv za dodjelu podrške investicijama u adaptaciju planinskih katuna za ovu godinu.

Iz Ministarstva je saopšteno da se poziv, kojim se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava, objavljuje u skladu sa Agrobudžetom za ovu godinu i budžetskom linijom Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima.

Poziv traje do 2. maja, dok će se obrada i odobravanje primljenih zahtjeva obavljati nakon završetka javnog poziva.

Pozivom je precizirano da je korisnik poljoprivredno gazdinstvo, koje je uredno predalo dokumentaciju za subvenciju za održivo korišćenje planinskih pašnjaka za ovu godinu i koje je posljednje tri godine ostvarivalo pravo za subvencije za održivo korišćenje planinskih pašnjaka, a trenutno posjeduje više od pet uslovnih grla upisanih u registru za identifikaciju i obilježavanje životinja.

Korisnik treba da je registrovan ili da je predao dokumentaciju za registraciju u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa Pravilnikom o obliku i načinu vođenja registra subjekata i registra poljoprivrednih gazdinstava u trenutku podnošenja zahtjeva.

“Kroz javni poziv poljoprivredni proizvođači će imati mogućnost ostvarivanja prava na podršku za adaptaciju koliba, odnosno katuna, na planinama za poljoprivredne proizvođače i njihove porodice uz zadržavanje tradicionalnih aspekata gradnje i regulisanje vodosnadbijevanja, što obuhvata rekonstrukciju postojećih nepomičnih pojila, rekonstrukciju postojećih sistema za pojenje stoke, kao alternativu prirodnim izvorima vode, kao i kupovinu plastičnih cistijerni za vodu”, navodi se u pozivu.

Kvalifikovana za dobijanje podrške su ona poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku objavljivanja javnog poziva, posjeduju najmanje pet uslovnih grla, odnosno 50 ovaca, 50 koza, pet krava/bikova, deset junica, registrovanih u registru za identifikaciju i obilježavanje životinja.

Podnosilac zahtjeva, između ostalog, mora biti državljanin Crne Gore sa mjestom boravka u Crnoj Gori, korisnik subvencija na katunima posljednje tri godine, mora da izradi i dostavi idejno rješenje ili skicu sa detaljnim predmjerom i predračunom planiranih radova, kao i da dokaže vlasništvo ili pravo na korišćenje zemljišta na katunima dostavljanjem potvrde iz lokalne samouprave ili mjesne zajednice kao i saglasnost za dalje korišćenje tog katuna.

Neprihvatljivi troškovi, prema javnom pozivu, obuhvataju nabavku polovne opreme, troškove uvoza i slične dažbine, sopstvenog rada, obrtnih sredstava, kupovinu ili uzimanje u zakup zemljišta i postojećih kapaciteta, bankovne, troškove garancija, kao i one u vezi sa ugovorima o zakupu, kao što je marža zakupodavca, režijske i troškove osiguranja.

Minimalna vrijednost investicije iznosi hiljadu eura, a maksimalna tri hiljade eura.

Visina podrške je 50 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije, koja se isplaćuje nakon završene investicije, a nakon administrativne i kontrole na licu mjesta.

Podnosilac zahtjeva odgovara za tačnost podataka i dokumentacije za ostvarivanje prava na podršku, dok Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zadržava pravo provjere osnovanosti prikazanih troškova.

“Dokumentacija koja se podnosi uz zahtjev za podršku ne smije biti starija od šest mjeseci, a podrška se može ostvariti uz priložen dokaz da je kupljena roba, oprema ili usluga plaćena i to - uplatnicu kojom se dokazuje prenos sredstava dobavljaču/izvođaču radova za nabavljenu opremu i/ili obavljene radove, ovjerenu fakturu, a u slučaju kada je roba nabavljena iz inostranstva i ovjeren swift od banke, kao i garanciju za kupljenu opremu”, precizira se pozivom.

Kupljena oprema mora biti instalirana u objektu korisnika, a građevinski materijal namjenski utrošen, a nabavka svih vrsta robe, usluga i radova može biti prihvatljiva za podršku samo ukoliko je dobavljač robe, pružalac usluga i/ili izvođač radova preduzeće.

Kada je riječ o dokumentaciji, uz popunjen zahtjev za odobravanje projekta, potrebna je, između ostalog, i izjava o kućnoj zajednici, fotografija katuna i postojeće opreme i skicu-prikaz postojećeg stanja objekta sa kratkim opisom u kom dijelu se planira investicija, fotokopija lične karte podnosioca zahtjeva, posjedovni list ili potvrda iz lokalne samouprave ili mjesne zajednice, kao i saglasnost za dalje korišćenje katuna.

Potrebna dokumentacija, uz zahtjev za odobravanje plaćanja,treba da sadrži dokaz da je kupljena roba, oprema ili usluga plaćena i to - uplatnica kojom se dokazuje prenos sredstava dobavljaču/izvođaču radova za nabavljenu opremu i/ili obavljene radove, ovjerenu fakturu, a u slučaju kada je roba nabavljena iz inostranstva i ovjeren swift od banke i garantni list za nabavljenu opremu.

Popunjene obrasce zahtjeva treba dostaviti isključivo putem pošte na adresu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Direktorat za ruralni razvoj po javnom pozivu za dodjelu podrške investicijama u u adaptaciju planinskih katuna za ovu godinu.

Iz Ministarstva su objasnili da će formirati Komisiju za dodjelu podrške, koja će sprovesti administrativnu kontrolu podnesenih zahtjeva i kontrolu na licu mjesta. Na osnovu njene odluke, prihvaćeni korisnici će dobiti rješenje o odobravanju projekta, na osnovu dostavljenih predračuna koji su odobreni, nakon čega može početi realizacija investicije.

Krajnji rok za završetak investicije i podnošenje dokumentacije za isplatu je 31. avgust. Nakon podnešenog zahtjeva za odobravanje plaćanja, Komisija će sprovesti administrativnu kontrolu podnesenih zahtjeva i kontrolu na licu mjesta.

Komisija će potom pripremiti izvještaj o obilasku sa foto-zapisom, na osnovu kojeg će se odlučiti o odobrenju za isplatu podrške, koji će biti isplaćen na žiro račun korisnika.

“Ne postoji mogućnost prenošenja investicije u narednu godinu. U slučaju da korisnik ne dozvoli ili spriječi rad komisije, ili na bilo koji drugi način utiče na njen rad, podneseni zahtjev neće biti usvojen”, zaključuje se u pozivu.

Bonus video: