Predaja dokumentacije lično na šalteru banke

"Izuzetno, ukoliko zainteresovani građanin nije u mogućnosti da lično preda dokumentaciju, to može učiniti opunomoćena osoba u njegovo ime", rekli su iz Ministarstva
91 pregleda 1 komentar(a)
stanovi, hiljadu plus, Foto: Luka Zeković
stanovi, hiljadu plus, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.03.2016. 14:01h

Građani koji žele da učestvuju u projektu Hiljadu plus i prijave se za dugoročni stambeni kredit, aplikaciju i prateću dokumentaciju moraju lično predati na šalter jedne od osam prijavljenih banaka, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Izuzetno, ukoliko zainteresovani građanin nije u mogućnosti da lično preda dokumentaciju, to može učiniti opunomoćena osoba u njegovo ime", rekli su iz Ministarstva.

Javni poziv za građane biće raspisan u prvoj polovini mjeseca.

Iz Ministarstva su kazali da u projektu učestvuju Societe General Montenegro banka, Komercijalna banka Budva, Crnogorska komercijalna (CKB), Erste, Lovćen, Hypo Alpe Adria, NLB i Prva banka.

Nakon prikupljanja, dokumentacije uz popunjeni aplikacioni formular građani treba da predaju u ekspozituri banke na šalter kod ovlašćenog bankarskog službenika.

"Službenik pregleda dokumentaciju i ukoliko je potpuna, podnosiocu predaje šifru pod kojom je njegova aplikacija zavedena, sa preciznim datumom i vremenom predaje", rekli su iz Ministarstva.

Šifra podnosioca zahtjeva sa imenom banke i tačnim danom i satom predaje aplikacije će se naći na sajtu projekta www.1000plus.me istog dana.

"Nakon što banka obradi predatu dokumentaciju i procijeni kreditnu sposobnost klijenta, dokumentaciju pod šifrom dostavlja projektnom odboru na razmatranje i odlučivanje", navodi se u saopštenju.

Dokumentaciju prijavljenih građana razmatra Projektni odbor, rangira listu građana koji su ispunili uslove za učešće u projektu i donosi konačnu odluku o korisnicima kredita.

"Nakon toga, korisnicima se uručuju vaučeri čija validnost je 60 dana, na osnovu koga sklapaju predugovor sa građevinskom kompanijom. Procedura je konačna kada građanin potpiše ugovor o dugoročnom hipotekarnom kreditu u okviru projekta Hiljadu plus sa bankom, odnosno ugovor o kupoprodaji stana sa investitorom", objasnili su iz Ministarstva.

Forma aplikacije, spisak potrebne dokumentacije i forme izjava i saglasnosti koje građani ovjeravju, nalaze se na sajtovima www.mrt.gov.me i www.1000plus.me.

Za učešće u projektu Hiljadu plus stiglo je 19 ponuda građevinskih kompanija, koje su prijavile 816 stanova u devet gradova

Projekat rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima predstavlja nastavak projekta Hiljadu plus koji je realizovan 2010 i 2011. godine.

Projekat Hiljadu plus je, kako se ocjenjuje, realna šansa za sve građane Crne Gore, a uslovi su značajno bolji od tržišnih. Vaučer koji će građani dobiti nakon apliciranja kod banke daju slobodu izbora građevinske kompanije, a samim tim i stana za koji će se odlučiti.

Bonus video: