SDP: Žugić odbija da konstatuje da što je dolar jači, naš kredit za autoput je skuplji

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a, Filip Miloš, kazao je da je ministar finansija, Radoje Žugić, prošle sedmice ponovo konstatovao da je Crna Gora dobila nevjerovatno povoljan aranžman za finansiranje dionice autoputa u iznosu od 688 miliona eura
90 pregleda 3 komentar(a)
Forum mladih SDP, Foto: Forum mladih SDP
Forum mladih SDP, Foto: Forum mladih SDP
Ažurirano: 01.03.2016. 14:41h

Crna Gora veliki dio kreditnog aranžmana za izgradnju dionice autoputa Bar-Boljari finansira u dolarima, a otplaćuje u eurima, što, usljed jačanja američke valute, čini kredit skupljim, ocijenili su iz Foruma mladih Socijaldemokratske partije (SDP).

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a, Filip Miloš, kazao je da je ministar finansija, Radoje Žugić, prošle sedmice ponovo konstatovao da je Crna Gora dobila nevjerovatno povoljan aranžman za finansiranje dionice autoputa u iznosu od 688 miliona eura.

"Ono što Žugić uporno odbija konstatovati kao realnost, jeste činjenica da veliki dio te investicije finansiramo u dolarima, a otplaćujemo u eurima. Svako jačanje dolara u odnosu na euro, našu valutu, čini kredit skupljim, jer je za istu količinu dolara potrebno izdvojiti više eura", kazao je Miloš.

On je u regovanju naveo da bi se, kada je u pitanju kamatna stopa, moglo konstatovati da je godišnja kamatna stopa povoljna.

"Međutim, usljed izlaganja vjetrometini valutnog tržišta, ne možemo reći da to znači i povoljne uslove kredita", smatra Miloš.

Prema njegovim riječima, euro je u odnosu na dan potpisivanja aranžmana oslabio oko 13 odsto.

"Prevedeno, to znači da je glavnica kredita u ovom trenutku veća za skoro 90 miliona eura", dodao je Miloš.

Žugić je ranije saopštio da je Ugovor o kreditu za izgradnju autoputa, koji je Ministarstvo finansija zaključilo sa kineskom Exim bankom, najbolji u regionu.

Miloš je saopštio da eurozona već duže vrijeme ima problem sa deflacijom, dok makroekonomski indikatori najvećih evropskih ekonomija ukazuju nezabrinjavajuće stanje.

"Očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) nastaviti ili pojačati mjere monetarnog stimulisanja kroz proces kvantnog labavljenja odnosno upumpavanja novca, što je politika koja dodatno strvara negativan pritisak na vrijednost eura", kazao je Miloš.

On je rekao i da je američka centralna banka, Federalne rezerve (FED), skoro osam godina praktikovala kvantno labavljenje kao mjeru stimulisanja ekonomije, dok ECB tu mjeru koristi tek od kraja prošle godine.

"Postavlja se pitanje kako bi se na nas, kroz kurs eura, odrazila dugoročna strategija ekspanzivne monetarne politike ECB-a koja između ostalog, kao cilj i rezultat ima sabljenje vrijednosti eura. Šta ako se nastavi, ili pogorša ovaj valutni trend na dugi rok", pitao je Miloš.

On je pitao da li bi, u slučaju skuplje glavnice za 100 miliona ili 150 miliona i više, Žugić i dalje tvrdio da je to nezabilježeno povoljan aranžman.

Bonus video: