Kavarić: Pristup IAP-u zajednički cilj sa Albanijom

"Master plan će pratiti i strateška procjena uticaja na životnu sredinu” rekao je Kavarić
82 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.02.2016. 13:58h

Crnogorska Vlada je intenzivirala komunikaciju sa Ministarstvom industrije i ekonomije Albanije u cilju zajedničkog pristupa implementaciji Jadransko-jonskog gasovoda (IAP).

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, kazao je da je u tom smislu pripremljena zajednička aplikacija za izradu glavnog projekta IAP-a za Crnu Goru i Albaniju i da je aplicirano za dobijanje granta u okviru Zapadnobalkanskog investicionog okvira za dodjelu granta za tehničku pomoć.

Kavarić je danas u Bakuu, tokom Ministarskog sastanka Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora, podsjetio da je Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine IAP prepoznat kao vodeća opcija za gasifikaciju Crne Gore kao i mogućnost za plasman sopstvenog gasa usljed izgradnje gasne infrastrukture i približavanja značajnom tržištu gasa.

IAP, kako je saopšteno iz Ministarstva, planira da poveže Fieru iz Albanije sa Splitom u Hrvatskoj, prolazeći kroz teritoriju Crne Gore, sa ukupnom dužinom od 530 kilometara od čega u Crnoj Gori 94 kilometra.

Kavarić je kazao da je u okviru desetog poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira Ministarstvo ekonomije dobilo grant u iznosu od 550 hiljada eura za izradu Master plana gasifikacije Crne Gore.

"Master plan će predstaviti presjek stanja kada je u pitanju tržište gasa u Crnoj Gori, kao i institucionalne mjere koje je potrebno sprovesti na nivou ministarstva i regulatora zaduženih za ovu oblast. Kao konačan rezultat izdvojiće se prioritetni investicioni projekti kojim će se implementirati pomenute mjere, kao i sami plan", saopštio je Kavarić.

Master plan gasifikacije je završen, dok će lista prioritenih investicionih projekata biti završena do kraja maja ove godine.

"Master plan će pratiti i strateška procjena uticaja na životnu sredinu” rekao je Kavarić.

Na ministarskom sastanku u Bakuu je ocijenjeno da bi bilo veoma dobro da Crna Gora postane kontakt tačka za implementaciju IAP-a i da preuzme svu koordinaciju neophodnu za njegovu realizaciju.

Ministarski sastanak u Bakuu je okupio ministre eneregetike i ekonomije i predstavnike zemalja koje učestvuju u realizaciji Južnog gasnog koridora i to Azerbejdžana, Turske, Gruzije, Grčke, Albanija, Italije, Bugarske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore kao i visoke zvaničnike Evropske unije (EU), Velika Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i šefove projekata Trans - Anadolija gasovoda (TANAP) i Trans Jadranskog gasovoda (TAP).

Bonus video: