Stanić: Sniziti cijene robe i usluga zbog jeftinijeg goriva

On je podsjetio da su cijene nafte i naftnih derivata na svjetskim tržištima poteklih mjeseci značajno pale, uz projekcije da će se taj trend nastaviti do kraja godine, što je uticalo i na pojeftinjenje goriva u Crnoj Gori
12 komentar(a)
Mirko Stanić, Foto: SDP
Mirko Stanić, Foto: SDP
Ažurirano: 28.02.2016. 12:47h

Cijene robe i usluga koje su porasle usljed poskupljenja nafte i naftnih derivata, trebalo bi sada sniziti, jer su maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori na najnižem nivou u osam godina, smatra portparol Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić.

"Kako je svako poskupljenje goriva dovodilo do povećavanja cijena robe i usluga, na koje gorivo znatno utiče, tražimo da za građane Crne Gore važe identični tržišni zakoni. Tražimo da se cijene robe i usluga, koje su tada povećavane, sada smanje", rekao je Stanić agenciji Mina-business.

On je podsjetio da su cijene nafte i naftnih derivata na svjetskim tržištima poteklih mjeseci značajno pale, uz projekcije da će se taj trend nastaviti do kraja godine, što je uticalo i na pojeftinjenje goriva u Crnoj Gori.

"Ukoliko su cijene litra eurosupera 95 i 98 od 1,42 eura, odnosno 1,39 eura, a eurodizela preko 1,3 eura, poslužile kao razlog za poskupljenje prevoza, hljeba i druge robe i usluga, smatramo da bi danas, kada su one 40 odsto manje, bilo očekivano i tržišno ispravno da se one smanje, ako ne za ta iznos, onda barem upola", saopštio je Stanić.

On je naveo da bi to pojeftinjenje bilo, između ostalog, veoma značajno za korisnike usluga trajekta na liniji Kamenari - Lepetani, s obzirom na to da je poskupljenje cijena goriva poslužilo kao opravdanje za povećanje cijene trajektne karte sredinom 2012. godine.

"Slično je sa autobuskim ili taksi prevozom, čiji su predstavnici govorili da bi do pojeftinjenja karata i usluga moglo doći samo ukoliko cijena goriva bude niža od jednog eura. Evo danas je cijena litra eurodizela, koji koristi 95 odsto prevoznika, petinu manja od tog eura", rekao je Stanić.

On smatra da je slična situacija i u pekarama, kojima je za posljednje poskupljenje vekne osnovne vrste hljeba na 70 centi poslužio rast cijena goriva.

Stanić je dodao da se dešavalo da se pri svakom skoku cijena na benzinskim pumpama povećaju i cijene robe i usluga, koje i nemaju osjetnije učešće goriva u svom radu.

"Ukoliko u pad cijena na berzi ukalkulišemo ukudanje takse na gorivo od sedam centi po litru, jasno je su se stekli uslovi da građani Crne Gore imaju fer odnos i da se smanjivanjem cijena stvaraju uslovi za dodatnu tražnju, kao neophodan uslov za rast crnogorske ekonomije", saopštio je Stanić.

On je naveo i da bi smanjene cijena pozitivno uticalo na budžet ogromnog broja građana koji žive od prosječne plate ili penzije.

Bonus video: