Državna komisija i EK da se izjasne hoće li Vlada obezbijediti nove garancije Montenegro airlinesu

MA već duguje Jugopetrolu milion i po eura i cijeli iznos je dospio na naplatu. Ukupna dugovanja firme na dan 21. januar su 71 milion eura navodi se u Vladinoj informaciji u koju “Vijesti” imaju uvid
2 komentar(a)
Montenegro airlines, Foto: Luka Zeković
Montenegro airlines, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.02.2016. 16:19h

Državna Komisija za kontrolu državne pomoći i Evropska komisija treba da se izasne hoće li Vlada obezbijediti nove garancije nacionalnom avio prevozniku Montenegro erlajnsu (MEA).

“Ministarstvo ne daje saglasnost za državnu pomoć. Postoji Komisija za kontrolu države pomoći. Od njenog i stava EK to zavisi. Ministarstvo će da poštuje sve zakone koje uređuje svaku oblast, pa i u ovom dijelu. Sačekaćemo odgovore nadležnih i donijeti odluku na predlog sektora nadležnog za saobraćaj” kazao je danas ministar finasija Radoje Žugić na konferenciji za novinare u odgovoru na pitanje da li je saglasan da se MA obezbijedi nova pomoć.

Konferencija je održana nakon prve ovogodišnje sjednice Komsije za suzbijanje sive ekonomije.

Ministarstvo saobraćaja traži da se nacionalnom avioprevozniku obezbijedi pomoć od milion eura za kupovinu goriva od Jugopetrola, kao i preuzimanje obaveza vraćanja dvije rate brazilskoj BNDES banci od 3,7 miliona eura koje ove godine dospijevaju na naplatu.

MA već duguje Jugopetrolu milion i po eura i cijeli iznos je dospio na naplatu. Ukupna dugovanja firme na dan 21. januar su 71 milion eura navodi se u Vladinoj informaciji u koju “Vijesti” imaju uvid.

Vlada je u martu 2012. godine usvojila program restrukturiranja MA i definisala mjere pomoći. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji je potpisan 2010. godine precizira da se državna pomoć može dodijeliti jednom u deset godina. Nova pomoć nacionalnom avio prevozniku značila bi kršenje EU propisa, a istovremeno ta firma bez pomoći države ne može opstati sa velikim dugovanjima.

Bonus video: