Kako do manje provizije prilikom plaćanja računa?

Provizije za plaćanja računa do 15 eura u Pošti je 20 centi, dok je za iznos od 16 do 100 eura ona 1,5 odsto visine računa. To znači da bi, na primjer, na telefonski račun od 70 eura ta provizija bila 1,05 eura. U nekoj od banaka gdje mobilni operater ima svoj račun ta provizija se ne plaća
471 pregleda 15 komentar(a)
NLB Montenegro, Foto: Vesko Belojević
NLB Montenegro, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.02.2016. 16:26h

Budžete građana, osim računa za za struju, vodu, telefone, kablovsku televiziju i druge usluge, opterećuju i provizije na plaćanje tih računa koje im uzimaju banke i Pošta. Ukupne provizije mogu iznositi i do nekoliko eura.

Taj trošak može biti značajno manji, a u nekim slučajevima ga i nema ako građani plaćaju račun na šalteru svoje banke ili banke u kojoj neka od firmi kojoj se plaća usluga ima otvoren žiro-račun. U to su se uvjerile “Vijesti” koje su istražile koliko iznose provizije na plaćanje računa kod banaka i Pošte. Svaka banka i Pošta imaju različite provizije.

Provizije za plaćanja računa do 15 eura u Pošti je 20 centi, dok je za iznos od 16 do 100 eura ona 1,5 odsto visine računa. To znači da bi, na primjer, na telefonski račun od 70 eura ta provizija bila 1,05 eura. U nekoj od banaka gdje mobilni operater ima svoj račun ta provizija se ne plaća.

Na iznose od 101 do 250 eura Pošta uzima jedan odsto, a na uplate od 251 do 1.000 eura 0,8 odsto. Na transakcije od 1.001 do 7500 eura naknada je fiksna od 7,5 eura, a preko 7.500 eura je 0,1 odsto.

U NLB banci “Vijestima” su kazali da ako je firma kojoj se plaća račun njihov klijent, provizija iznosi 50 centi bez obzira na iznos računa, a ako firma nije klijent provizija je 0,2 odsto od računa.

Hipotekarna banka ne naplaćuje proviziju ako firma kojoj se plaćaju usluge, kod njih ima otvoren račun, u suprotnom je provizija do iznosa od 1,5 eura 24 centa, a iznad tog iznosa 32 centa. U Hipotekarnoj su kazali da kod njih, između ostalih, račune imaju Telekom, M-kabl, Vodovod, Čistoća..

Ako neka firma kojoj građani plaćaju usluge, ima otvoren račun u Prvoj banci, građanima će biti naplaćena provizija od 20 centi, a u slučaju da račun nije otvoren, onda je provizija 50 centi.

Visoke provizije ima i Crnogorska komercijalna banka (CKB). Ta banka klijentima uzima 40 centi proviziju u slučaju kada neka firma kod njih ima otvoren račun, a ako nema onda je provizija skuplja deset centi. Te podatke su saopštili u jednoj od njihovih filijala, dok zvanično banka nije htjela da pruži konkretnije informacije.

“Cijene svih proizvoda i usluga CKB-a uspostavljene su u skladu sa potrebama klijenata, posebno vodeći računa da klijenti dobiju najkvalitetniji proizvod ili uslugu. Cijene pomenutih usluga zavise od tipa plaćanja (da li se plaćanje obavlja interno u sistemu banke ili međubankarski), od načina plaćanja (da li se obavlja u gotovini ili prenosom sredstava sa računa)”, kazali su iz CKB-a. Dodaju da klijenti koji preko CKB primaju platu ili penziju imaju dodatne povoljnosti za sve proizvode i usluge.

U Hipo Alpe Adria banci su kazali da provizija zavisi od toga da li firma kojoj se plaćaju usluge ima račun u banci ili ne. Na primjer, provizija za plaćanje računa kablovskog operatera koji ima račun u banci (pri čemu klijent takođe ima račun u banci) je 0,1 odsto iznosa računa.

“Provizija za plaćanje računa u iznosu do 100 eura pod navedenim uslovima iznosi deset centi. Provizija za plaćanje istog računa putem elektronskog bankarstva je tri centa. U cilju promovisanja ove usluge klijenti imaju povoljnosti prilikom obračuna provizije po ovim tipovima transakcija koja iznosi tri centa, nezavisno od iznosa transakcije”, kazali su iz HAAB.

Račune moguće plaćati i bez odlaska na šaltere

U Sosiete ženeral banci su kazali da za klijente koji plaćaju račune na šalteru, provizija na mjesečne račune kompanija koje imaju račun u toj banci iznosi 25 centi, dok je prema onima koji su u drugim bankama 0,4 odsto od iznosa računa, a minimum 40 centi. Dodaju da imaju dva proizvoda za mjesečno plaćanje računa bez odlaska na šalter.

Prvi je elektronsko bankarstvo koje omogućava klijentu da raspolaže novcem sa svog računa i plaća mjesečne izdatke za vodu, struju, telefon, komunalije, bez naknade prema svim računima koji su u banci.

“Prema računima koji su u drugim bankama naknada je 0,2 odsto ili minimum 30 centi”, kazali su iz Sosiete ženeral banke.

Drugi proizvod je plaćanje računa SMS porukom. Provizija je deset centi ako firma ima račun u banci, dok je prema drugim bankama 0,2 odsto ili minimum 30 centi.

Bonus video: