Protokol bi trebalo da doprinese smanjenju rizika poslovanja i nelikvidnosti

Iz sarajevskog LRC BIS su saopštili da je cilj protokola saradnja u dijelu pružanja usluga iz nivoa poslovnih informacija kao osnovne djelatnosti potpisnica, odnosno unaprijeđenje poslovanja kroz slobodan pristup informacijama
54 pregleda 0 komentar(a)
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2016. 13:54h

Predstavnici bonitetnih agencija država regiona potpisali su danas u u Banja Luci protokol o saradnji, koji bi, kako je saopšteno, trebalo da doprinese smanjenju rizika poslovanja i nelikvidnosti.

Protokol o saradnji potpisali su predstavnici bonitetnih agencije iz Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Iz sarajevskog LRC BIS su saopštili da je cilj protokola saradnja u dijelu pružanja usluga iz nivoa poslovnih informacija kao osnovne djelatnosti potpisnica, odnosno unaprijeđenje poslovanja kroz slobodan pristup informacijama.

Razvoj saradnje, kako je ocijenjeno, ojačaće i pravnu i finansijsku sigurnost učesnika na poslovnom tržištu i korisnika usluga potpisnica protokola.

Protokol su potpisali Ratko Nikolić iz BI Consulting iz Crne Gore, Adnan Hrenovica i Ermin Cero iz bosanskih LRC BIS i TRON, Milan Popadić iz srbijanskog Cube Risk managementa, Dragica Razboršek iz EBonitete iz Slovenije i Edin Leho iz hrvatskog EL Concepta.

Nikolić je kazao da će kroz saradnju sa sličnim kompanijama u regionu omogućiti da njihovi klijenti u Crnoj Gori mogu jednostavnije dobiti kvalitetne poslovne informacije o biznis partnerima iz regiona.

"Realizacijom protokola privrednici u zemljama regiona će biti u prilici da jednostavnije, brže i lakše dođu do sveobuhvatnih informacija o svojim sadašnjim i potencijalnim poslovnim partnerima, čime će biti smanjen rizik poslovanja u regionu i olakšana i ubrzana saradnja i promet robe na ovom ekonomskom prostoru", kazao je Nikolić.

Leho je naveo da se aktualno stanje u ekonomijama regiona, uzrokovano neadekvatnim upravljanjem rizicima i nepotpunim pristupom analizi poslovanja, ogleda u visokim finansijskim gubicima poslovnih subjekata.

"S obzirom da je zaduženost poslovnih subjekata u regionu visoka, posebno je izražena potreba za kvalitetnim poslovnim, finansijskim i bonitetnim informacijama. Smatramo da će realizacija ove saradnje doprinijeti smanjenju rizika poslovanjai nelikvidnosti na području regiona", smatra Leho.

Razboršek je saopštila da u EBonitete žele da u saradnji sa drugim sličnim firmama u regionu njihovi kupci imaju još brži i jednostavniji pristup relevantnim informacijama o postojećim i potencijalnim stranim poslovnim partnerima i klijentima u regiji, kako bi imali sigurniji i konkurentniji nastup na stranim tržištima.

"Naša je želja da sva preduzeća u regionu imaju olakšan protok i pristup informacijama, čime bi se povećala saradnja i privredna kohezija u regiji", dodala je Razboršek.

Predstavnik Cube Risk Management-a, Milica Savić, rekla je da regionalnom saradnjom žele da, kroz razmjenu iskustava s kolegama, omoguće klijentima iz Srbije da jednostavnije dođu do kvalitetne informacije o poslovnim partnerima.

"Cilj nam je da podatke iz različitih javnih izvora pretvorimo u poslovne informacije, na osnovu kojih se generišu kvalitetni, ekonomski, finansijski i komercijalni uvidi, koji pomažu našim kupcima da donose bolje poslovne odluke i da ostvare konkurentnu prednost", kazala je Savić.

Hrenovica je naveo da je želja potpisnika protokola da regiion, iz aspekta pristupa informacijama, postane jedinstven ekonomski prostor, čiji će privredni potencijali u budućnosti biti još privlačniji za strane investitore i domaće kompanije.

"Veliko nam je zadovoljstvo što smo se uspjeli okupiti oko jedne zajedničke ideje i usaglasiti stavove u vezi budućih aktivnosti i saradnje. Ono što smatramo najvećim iskorakom koji donosi ovaj protokol su koristi koje će imati privrednici iz regiona, kao i potencijalni investitori koji su zainteresovani za poslovanje na ovim prostorima", dodao je Hrenovica.

Potpisnici protokola su kao bitne tačke međusobne saradnje naveli razmjenu izvještaja i pružanje usluga iz svog opsega poslovanja za potrebe klijenata, zajednički nastup prema regionalnim klijentima i zajedničke analize i uzajamnu podršku pri analizi ekonomskih parametara na regionalnom nivou.

U okviru međusobne saradnje agencije će po potrebi i dogovoru organizovati zajedničke tribine, forume, okrugle stolove i druge skupove usmjerene na donošenje i realizaciju odluka i sarađivati na planiranju, osmišljavanju i sprovođenju projekata od zajedničkog interesa.

Bonus video: