Medenica: Vlast u Kolašinu ne rješava probleme

Suvišno je, kako je naveo, komentarisati da li je danas u Crnoj Gori ili bilo gdje drugo štrajk radnika koji ne primaju plate u kontinuitetu pola godine i duže politički instruisan ili opravdan
7 komentar(a)
Nikola Medenica, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Nikola Medenica, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 13.02.2016. 11:15h

Aktuelna dešavanja u Kolašinu ukazuju na to da opštinska vlast u prethodnom periodu nije ni pokušala da identifikuje i riješi probleme u funkcionisanju svojih organizacionih jedinica, uprkos tome što je odblokiran račun Opštine, smatraju u partiji Socijaldemokrate Crne Gore.

Predsjednik kolašinskog Opštinskog odbora (OO) Socijaldemokrata, Nikola Medenica, kazao je da najavljeni štrajk radnika komunalnog preduzeća, kao i mogućnost da se štrajku pridruže i radnici drugih ustanova i službi jasno oslikava stanje u kojem se nalazi lokalna samouprava u Kolašinu.

“Najava dolazi u trenutku kada je svima jasno da je zimska turistička sezona u velikoj mjeri propala i kada bi lokalna samouprava uveliko trebalo da se bavi problematikom kako da ublaži negativne efekte koji su proizvod ove činjenice i kako da pomogne sopstvenoj turističkoj privredi”, naveo je Medenica u saopštenju.

Prema njegovim riječima, aktuelna dešavanja ukazuju i da opštinska vlast u prethodnom periodu očigledno nije ni pokušala da identifikuje i riješi probleme u funkcionisanju ni jedne organizacione jedinice u svom djelokrugu, a cijelu problematiku je svela samo na pitanje broja zaposlenih i izbora rukovodećih kadra.

“Broj zaposlenih još nijesu priveli kraju, a izbor rukovodećeg kadra su riješili u velikom broju slučajeva na nezakonit način postavljajući na rukovodeće pozicije, partijske aktiviste i mlade ljude, bez i jednog dana radnog staža i bez ikakvog radnog iskustva”, dodao je Medenica.

Otuda, kako je kazao, i ne treba da čudi što su problemi nastavili da se ispoljavju i nakon što je razblokiran račun Opštine, uprkos tome što su tu okolnost opštinski čelnici navodili kao glavnu prepreku za nesmetano funkcionisanje.

“Obaveza lokalne samouprave da obezbijedi nesmetano funkcionisanje i održavanje lokalne infrastrukture posebno važna tokom odvijanja turističkih sezona, u tom dijelu je uloga komunalnog preduzeća vitalna”, ocijenio je Medenica.

Suvišno je, kako je naveo, komentarisati da li je danas u Crnoj Gori ili bilo gdje drugo štrajk radnika koji ne primaju plate u kontinuitetu pola godine i duže politički instruisan ili opravdan.

“S druge strane, zanimljivo je vidjeti da partije koje danas većinski čine vlast u Kolašinu u svojim nazivima i programima baštine socijalističku i ljevičarsku orijentaciju, prikazujući se kao zaštitnici radničkih prava, a u praksi se prema njima odnose u potpunoj suprotnosti sa navedenim principima”, kazao je Medenica.

Vlast u Opštini Kolašin je do sada, kako je zaključio, bila jedino uspješna u smišljanju izgovora za vlastite neuspjehe, počev od teorija o opstrukciji od Ministarstva finansija i pojedinih političkih partija u dobijanju garancija i samog kredita, pa do karakterisanja štrajka radnika kao politički instruisanog.

Bonus video: