Kraljičinu plažu založili kod Statisa

Statis već tri godine ne plaća kiriju. HTP Miločer zbog toga u problemu pa se zadužio kod njegove banke
205 pregleda 27 komentar(a)
Petros Statis, Foto: Boris Pejović
Petros Statis, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.02.2016. 09:27h

Državno Hotelsko turističko preduzeće Miločer založilo je, sada već ruinirani hotel Kraljičina plaža sa dvorištem, Univerzal capital banci za kredit od 750 hiljada eura. Vlasnik ove banke je grčki biznismen Petros Statis, čija je druga firma Adriatic properties već osam godina zakupac upravo Kraljičine plaže, Miločera i Svetog Stefana.

Kredit je zaključen 26. januara, a hipoteka na Kraljičinu plažu upisana je 28. januara na ime banke.

Na uzimanje kredita kod svoga zakupca, HTP Miločer je praktično bio primoran. Ova nekada uspješna kompanija zapala je u velika dugovanja jer je iz, neobjašnjenih razloga, prije tri godine Adriatic properties prestao da plaća zakupninu za Kraljičinu plažu. Zbog toga je HTP Miločer počeo da gomila dugove prema državi i Opštini Budva, ali i prema radnicima, kojima duguje za plate i dopinose. Kako „Vijesti“, saznaju ovaj kredit, ipak, nije dovoljan preduzeću za izmirenje svih dugovanja.

Na početku Adriatic properties je, kako je to osnovnim ugovorom iz 2007. bilo predviđeno, na ime zakupa za Kraljičinu plažu plaćao godišnje 300 hiljada eura, da bi se ta suma kasnije „prepolovila“.

Od 2013, HTP Miločer nije dobijalo ni eura od zakupa nekada najluksuznijeg hotela u Crnoj Gori, koji je pretvoren u objekat za spavanje radnika angažovanih u hotelskom kompleksu Sveti Stefan.

Za sve to vrijeme HTP Miločer nije izmirivao svoje obaveze prema državi i Opštini. Opštine Budva je još u junu 2014. stavila hipoteku na hotel i zemljišni kompleks na ime poreskog duga od 78.085 eura, a to isto učinila je krajem aprila prošle godine i država kojoj za porez HTP Miločer duguje 335.753 eura.

Statis sada može slobodno da odahne, jer osim toga što je dan uoči Nove godine, Skupština glasovima DPS-a, Pozitivne i stranaka manjina, odobrila produženje zakup za Kraljičinu plažu sa 30 na 42 godine, smanjenje zakupnine za 30 odsto, zeleno svjetlo je dato i za zkup zemljišta na 90 godina na lokaciji HTP Miločer, nadomak hotela Maestral, gdje je odobrena gradnja 66 apartmana za prodaju.

Predstavnici HTP Miločer i Adriatic properties, trebalo bi ubrzo da sjednu za sto i preciziraju svoje međusobne obaveze, odnosno, način na koji će biti izmiren dug za zakup za prethodne dvije godine, kao i dinamika isplate u narednom periodu.

U međuvremenu, Adritic properties dobio je urbanističko-tehničke uslove za kompleks Sveti Stefan - Miločer, gdje je Vlada odobrila da se izgradi duplo više kapaciteta od onoga što je sada izgrađeno.

Bonus video: