Vlada da odluči o Maroviću i Staniću

Od kada je Marović sredinom decembra pritvoren i nalazi se u spuškom zatvoru, sjednice petočlanog odbora direktora, iako za to postoje zakonski osnovi nijesu održavane
17 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.02.2016. 19:22h

Sjednica borda direktora Hotelske grupe Budvanska rivijera, koja je bila zakazana za danas, odložena je nakon što je menadžment kompanije od Vlade tražio mišljenje o sudbini dva Vladina predstavnika u tom tijelu, Svetozara Marovića (DPS) i Mirka Stanića (SDP).

Pritvaranje Marovića zbog sumnje da je vođa kriminalne grupe koja je oštetila kasu metropole turizma za više od 30 miliona eura i uskraćivanje podrške SDP-a Vladi Mila Đukanovića, čiji je predstavnik Stanić u odboru direktora Budvanske rivijere, zakomplikovalo je situaciju u preduzeću.

Od kada je Marović, koji je i dalje predsjednik borda direktora Budvanske rivijere, sredinom decembra pritvoren i nalazi se u spuškom zatvoru, sjednice petočlanog odbora direktora, iako za to postoje zakonski osnovi nijesu održavane. Razlaz DPS-a i SDP-a, doveo je, kako je “Vijestima” nezvanično rečeno, u pitanje dalju poziciju Stanića u bordu direktora.

Vlada je većinski vlasnik Budvanske rivijere sa 41 odsto kapitala. Manjinski akcionar Stratex gupa, američkog biznismena Nila Emilfarba, koja posjeduje trećinu kapitala u Hotelskoj grupi, ima dva predstavnika, dok je predstavnik fondova Ratko Vukotić.

Marović je gotovo deceniju u kontinuitetu na čelu Hotelske grupe Budvanska rivijera.

Nakon što su svjedoci saradnici u brojnim tužilačkim istragama njega označili kao šefa kriminalne grupe, Specijalno tužilaštvo uzelo je iz Hotelske grupe dokumentaciju. Pod lupom se našla finansijska kombinatorika oko isplaćivanja honorara za nastup pop dive Madone, rekonstrukcija hotelskih kapaciteta, angažovanje povezanih privatnih firmi.

DPS u bordu sada nema većinu

”Vijestima“ je nezvanično saopšteno da se sjednice borda direktora mogu održavati i u slučaju izostanka dva od pet članova. U sadašnjim uslovima, bord direktora nema većinu koja bi sprovodila politiku Đukanovićeve Vlade, odnosno mogao bi donijeti odluku koja bi se kosila sa interesima DPS -a.

Pred Budvanskom rivijerom je ljetnja sezona, usvajanje finansijskog izvještaja za prošlu godinu, donošenje odluka o privatizaciji objekata, kao i raspisivanje javnog poziva za ustupanje brojnih nekretnina u zakup.

Sve to i još mnoge druge ključne odluke, treba da potvrdi bord direktora.

Bonus video: