Isat Boljević u ime Arapa za Novi duvanski

Sa arapskom kompanijom BMJ Industries trebalo bi naredne sedmice da bude potpisan ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom
309 pregleda 20 komentar(a)
Novi duvanski kombinat, Foto: Arhiva Vijesti
Novi duvanski kombinat, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.02.2016. 18:39h

Predstavnik kompanije BMJ Industries FZ - LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Isat Boljević iz Bara je za 80 radnika Duvanskog kombinata u narednoj godini, obećao minimalnu neto zaradu od 400 eura.

Sa arapskom kompanijom trebalo bi naredne sedmice da bude potpisan ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom.

Sa Boljevićem i članovima Tenderske komisije za dokapitalizaciju Novog duvanskog, Brankom Vujovićem i Zvonkom Pavićevićem, kao i direktorom DKP-a Slavoljubom Vukašinovićem juče su razgovarali predstavnici Sindikata.

Predsjednica Sindikata DKP-a, Snežana Vidaković kazala je “Vijestima“ da im je rečeno da očekuju da će tokom naredne sedmice možda biti potpisan ugovor o upravljanju. Prema ranijem dugovoru ugovor o upravljanju i ugovor sa investitorom trebalo je da budu potpisani početkom ove sedmice.

Kompanija BMJ Industries ponudila je dokapitalizaciju Novog duvanskog, bez kupovine akcija. Namjera te firme je da u osnovna sredstva uloži 18 miliona eura, a u obrtna dva miliona eura.

“Utvrdili smo uslove radnog angažmana za 80 od 114 stalno zaposlenih radnika DKP-a kojima će biti ponuđeni ugovori na određeno tokom perioda izgradnje fabrike, od godinu. Po prestanku rada u DKP-u, a nakon remonta mašina koji će trajati dva do tri mjeseca, potpisaćemo ugovore na određeno do ulaska u novu fabriku. Po završetku izgradnje fabrike biće izabrano 55 radnika kojima će biti ponuđeni ugovoru na neodređeno. Investitor je ponudio da plata ne bude ispod 400 eura neto za srednju stručnu spremu, pri čemu nije ukalkulisan minuli rad i pripadajući porezi i doprinosi”, kazala je Vidaković koja je na sastanak otišla sa predstavnicima radnika Marinom Šćepanović i Nedeljkom Hadžićem.

Ona je objasnila da im je Vukašinović predstavljen kao budući novi direktor Novog duvanskog kombinata, iako Dejana Šuškavčević nije razriješena te dužnosti.

Novo direktorsko mjesto Vukašinoviću je, navodno, još krajem decembra obećao Boljević .

“Rečeno nam je da će prekovremeni rad biti plaćen po zakonu, kao i da ćemo imati pravo na topli obrok. Zarada će se sa pripadajućim dažbinama isplaćivati do 5. u mjesecu za prethodni. Kašnjenje u isplati zarada i dažbina, u roku od 45 dana, predstavlja raskidni razlog u ugovoru o upravljanju”, rekla je Vidaković.

Ona je navela da im je investitor obećao da će za godinu ponuditi radnicima da potpišu “pojedinačni kolektivni ugovor”.

“Vujović nam je pročitao Zaključak Vlade od 21. januara u vezi isplate socijalnog programa, za radnike, koji ne budu radno angažovani. U skladu sa tim, njima će u roku od 30 dana od prestanka angažmana biti isplaćena otpremnina u prosječnom iznosu od 12.000 eura. Isto važi i za radnike koji ne budu angažovani u novoj fabrici, nakon njene izgradnje”, dodala je Vidaković.

Ona je pitala Vujovića kada će biti isplaćene otpremnine za 61 bivšeg radnika DKP-a koji su juče protestovali ispred Vlade, ali je prema njenim riječima on odgovorio da to juče nije bila tema razgovora, kao i da se navedeni “Vladin zaključak na njih ne odnosi”.

Na Tuškom putu iza Distributivnog centra investitor bi trebalo da izgradi novu fabriku za proizvodnju cigareta.

Novi duvanski je osnovan odlukom Vlade 2011. godine, a u njemu država kontroliše nešto manje od 70 odsto akcija, dok nešto više od 30 odsto vlasništva posjeduje Glavni grad.

Pregovarač sa stranica crne hronike

Glavni pregovarač kompanije BMJ Industries iz UAE, sa kojim se pregovara o dokapitalizaciji Novog duvanskog, je Baranin, čije ime se više od deceniju, provlačilo kroz stranice “crne hronike”, u novinama. Za Boljevića se godinama spekulisalo da je blizak sa pojedinim osobama povezanim sa nekadašnjim podgoričkim lokalom Grand.

Ni Boljević, ni predsjednik Tenderske komisije za NDKP, Branko Vujović juče nijesu odgovarali na telefonske pozive novinara “Vijesti”.

Službenici Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su u februaru 2004. Boljevića, kao vlasnika i direktora preduzeća Zaljevo komerc iz Bara, sa još nekoliko osoba, zbog sumnjive isporuke 429 paketa cigareta “danhil” u BiH, koju je navodno pratila fiktivna dokumentacija. Ukupna vrijednost cigareta, koje su navodno bile namijenjene crnogorskom tržištu, bila je oko 220.000 eura.

U oktobru 2014. barska policija je osnovnom državnom tužiocu podnijela krivičnu prijavu protiv Boljevića, direktora firme Zaljevo komerc, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “zloupotreba položaja u privrednom poslovanju”. Osumnjičen je da je nezakonito preuzeo štamparsku mašinu od vlasnika, “Štamparije Bar“, koju je 2007. godine izvezao radi reparacije.

“Osumnjičeni su zatim, kako se sumnja, tokom 2010. godine navedenu štamparsku mašinu ukrali, odnosno neovlašćeno prodali jednoj firmi u inostranstvu za iznos od 28.000 eura”, saopštili su tada iz Uprave policije.

Boljevićeva samoposluga na plaži Utjeha izgorjela je polovinom maja prošle godine. On je tada rekao da sumnja na jednu ženu koja ga “proganja skoro godinu”, protiv njega podnosi prijave, prijavljuje ga inspekcijama i pravi mu probleme. U avgustu 2015. u centru Bara izgorio je Boljevićev "audi A4" i još jedno vozilo.

Bivši radnici zbog otpremnina zaprijetili blokadom kapije

Više od 30-ak bivših radnika Duvanskog kombinata u stečaju, danas penzionera, okupili su se juče ispred zgrade Vlade kako bi skrenuli pažnju da već sedam mjeseci čekaju isplatu otpremnina u prosječnom iznosu od 12.000 eura.

“Ukoliko budemo nezadovoljni sastankom koji su predstavnici Sindikata DKP-a i u naše ime danas vodili sa predstavnicima Tenderske komisije i investitorom za Novi duvanski, mi ćemo se organizovati i blokirati glavnu kapiju DKP-a, možda već od ponedjeljka”, poručio je predstavnik bivših radnika Željko Vujadinović uz napomenu da će o narednim koracima obavijestiti javnost tokom narednih nekoliko dana. Obećane otpremnine DKP je trebalo da isplati najkasnije do 1. avgusta prošle godine.

Bonus video: