Šaranović: Svaki građanin zadužen više od 5.000 eura

Rast BDP-a se, ističe on, zasniva na konstantnom zaduživanju i ne stvara realnu ekonomsku korist
1004 pregleda 2 komentar(a)
Šaranović, Foto: Savo Prelević
Šaranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.01.2019. 16:56h

Crna Gora je u prošloj godini zabilježila kontinuitet u pogoršanju svih makroekonomskih pokazatelja, ocijenio je poslanik Demokrata u crnogorskom parlamentu, Danilo Šaranović.

“Posebno se izdvajaju struktura rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) kojim se Vlada ponosi, trgovinski deficit gdje je pokrivenost uvoza izvozom svega oko 15 odsto, ali i opšti pad kupovne moći građana što direktno utiče na pad životnog standarda”, rekao je Šaranović agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, rast BDP-a se zasniva na konstantnom zaduživanju i ne stvara realnu ekonomsku korist, već kao takav, proizvodi sve veću zaduženost po stanovniku.

“U ovom trenutku javni dug je prešao 70 odsto BDP-a, dok je svaki crnogorski građanin samo po osnovu javnog duga zadužen više od pet hiljada eura. Rast inflacije je veći od rasta zarada i penzija, što znači da su realni iznosi plata i penzija kao i kupovna moć građana manji”, smatra Šaranović.

On je saopštio da je od kraja septembra do sredine decembra prošle godine javni dug porastao 100 miliona eura i da sada iznosi 3,2 milijarde eura ili 70,2 odsto BDP-a.

“Učešće kapitalnog u ukupnom budžetu iznosi svega 13,46 odsto, pa ako uzmemo u obzir da se najveći dio odnosi na gradnju ove dionice autoputa, ni u ovoj godini ne možemo očekivati ozbiljnije kapitalne projekte”, rekao je Šaranović.

Budžetom za ovu godinu, kao i planiranim zaduženjima Vlada, kako tvrdi Šaranović, direktno krši okvire iz Fiskalne strategije i smjernice makroekonomske politike za period od 2017. do naredne godine.

“S tim u vezi, Vlada planira zaduženje sa dodatnih 854 miliona eura, uz istovremeno ostavljanje mogućnosti da nivo zaduženja u ovoj godini pređe iznos od milijardu eura”, smatra Šaranović.

Prema njegovim riječima, ono što direktno tangira većinu građana Crne Gore jeste uporno odbijanje više inicijativa za povećanje minimalne zarade.

“Treba napomenuti i to da, prema podacima Poreske uprave, skoro četiri na svakih pet radnika prima zaradu nižu od prosječne, koja iznosi 512 eura. Pored ovog, crnogorski građani plaćaju najskuplju struju u regionu, a šampioni smo i po negativnom realnom rastu zarada i stopi rasta potrošačkih cijena”, zaključio je Šaranović.

Bonus video: