Nema zainteresovanih za kupovinu Montavar Metalca

Na prodaju su bile ponuđene nepokretnosti ukupno vrijedne 2,6 miliona eura i pokretnosti po cijeni od 1,8 miliona eura
115 pregleda 1 komentar(a)
Montavar Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Montavar Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 28.01.2016. 11:55h

Na oglas za prodaju imovine Montavar Metalca iz Nikšića, po početnoj cijeni od 4,42 miliona eura, nije dostavljena nijedna ponuda.

Stečajni upravnik, Saša Zejak, saopštio je agenciji Mina-business da je naredni tender planiran za početak marta.

Na prodaju su bile ponuđene nepokretnosti ukupno vrijedne 2,6 miliona eura i pokretnosti po cijeni od 1,8 miliona eura.

Nepokretnosti čine zemljište, odnosno 11 parcela ukupne površine 36 hiljada metara kvadratnih, čija je ukupna vrijednost 891,15 hiljada eura.

Prodaju se i objekti po cijeni od 1,7 miliona eura, koje čine hale mašinske obrade i bravarske radionice, nova hala, upravna zgrada, portirnica, plinska i kompresorska stanica i kotlarnica.

Nepokretnosti čine i saobraćajnice unutar proizvodnog kompleksa, koje se prodaju za devet hiljada eura i ograda oko proizvodnog kompleksa koja se prodaje po cijeni od 6,75 hiljada eura.

Pokretnosti ponuđene na prodaju čine repromaterijal čija je procijenjena vrijednost 66,26 hiljada eura, alat i pribor koji se prodaju za 24,3 hiljade eura, nedovršena proizvodnja po cijeni od 27,78 hiljada, investiciona ulaganja čija je vrijednost 288,15 hiljada eura i oprema koja se prodaje za 1,4 miliona eura.

Ponude se se mogle dostavljati do srijede na adresu Privrednog suda, a otvaranje je bilo zakazano za danas.

Elektroprivreda (EPCG) je Metalcu zbog duga isključila struju 24. novembra prošle godine, od kada je u toj fabrici prekinuta proizvodnja.

Grupi od 19 bivših radnika koji su se od prošle sedmice okupljali ispred prostorija fabrike počela je isplata otpremnina u iznosu od po 10,7 hiljada eura, a njihove kolege, koji na isplatu drugog dijela otpremnina od po 6,7 hiljada eura čekaju četiri godine, počele su svakodnevna okupljanja ispred fabrike.

Privredni sud uveo je početkom godine stečaj u Montavar Metalac.

Metalac je 2004. godine prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, u vlasništvu Gorana Mladenovića, za 450 hiljada eura. Naziv preduzeća tada je promijenjen u Montavar Metalac.

Preduzeće je u tom periodu zapošljavalo 120 radnika, kojima su redovno isplaćivane zarade od oko 400 eura u prosjeku, a proizvodi te firme su se izvozili na tri kontinenta.

Mladenović je 2012. prodao matičnu firmu i pod okriljem Metalca formirao novu kompaniju Metalna Montavar inženjering. Iako je Vlada vlasniku Metalca garantovala za kredit od 1,5 miliona eura, on nije isplatio dug radnicima.

Nakon što je Erste banka tražila naplatu garancije, većinski udio u Metalcu pripao je Investiciono-razvojnom fondu. Radnici su u nekoliko navrata protestovali i štrajkovali glađu zbog duga iz radnog odnosa koji im nije plaćen.

Bonus video: