Obustaviće prijem zahtjeva za izdavanje dozvola

Iz Ministarstva su objasnili da će se od početka važenja Zakona o energetici obustaviti prijem zahtjeva za izdavanje tih dozvola
1 komentar(a)
solarna energija Kina, Foto: Beta
solarna energija Kina, Foto: Beta
Ažurirano: 27.01.2016. 13:04h

Ministarstvo ekonomije od sjutra će obustaviti prijem zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju objekata iz oblasti energetike.

Iz Ministarstva su objasnili da će se od početka važenja Zakona o energetici obustaviti prijem zahtjeva za izdavanje tih dozvola.

Zakon o energetici, koji je u Službenom listu objavljen 20. januara, stupa na snagu osmog dana od objavljivanja.

"Navedena obustava se ne odnosi na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u postrojenjima instalisane snage do 50 kilovata (kW), već je zakonom omogućena razmjena električne energije na mjestu konekcije, koja se predaje u sistem i povlači iz distributivnog sistema", objasnili su iz Ministarstva.

Zakon, kako su kazali, predviđa određene izmjene koje se odnose na proceduru izdavanja energetskih dozvola za izgradnju energetskih objekata instalisane snage do 1 megavat (MW).

"Član 79 Zakona o energetici propisuje da se energetske dozvole izdaju na osnovu godišnjeg plana koji donosi Vlada, a koji prethodno priprema Ministarstvo ekonomije u skladu sa Strategijom razvoja energetike, Akcionim planom i akcionim planom korišćenja energije iz obnovljivih izvora", rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je Zakonom o energetici predviđeno da se godišnji plan objavljuje na internet stranici Ministarstva ekonomije.

Nakon donošenja i objavljivanja godišnjeg plana za ovu godinu, nastaviće se sa prijemom novih zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola u skladu sa godišnjim planom.

Bonus video: