Građani da kupuju domaće proizvode

"U posljednjih dvije godine u poljoprivredi je ostalo bez posla između hiljadu i 1,2 hiljade zaposlenih", rekao je Boašić
160 pregleda 20 komentar(a)
Radnik, radnici, potrošačka korpa, građani, cijene, prodavnica, Foto: Boris Pejović
Radnik, radnici, potrošačka korpa, građani, cijene, prodavnica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.01.2016. 19:28h

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) danas je, u okviru akcije Kupujmo domaće, pozvao sve građane da se prilikom kupovine orpedijele za crnogorske proizvode, kako bi se smanjila uvozna zavisnost.

"Molim sve građane Crne Gore da, kada pođu u trgovinu, prvo traže domaći proizvod i njega kupe, a ako on ne postoji onda neka izaberu ono što je za njih naprikladnije", rekao je predsjednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije u SSCG-u, Veljko Baošić.

On je na konferenciji za novinare naveo da su akciju pokrenuli jer je Crna Gora uvozno zavisna i ne želi, neće ili ne može da koristi resurse koje ima.

"Za prvih 11 mjeseci prošle godine uvezli smo 345,6 miliona EUR poljoprivrednih proizvoda. Od tog iznosa 255 miliona eura otpada na hranu odnosno prehrambene proizvode", kazao je Baošić.

Crna Gora je, kako je ocijenio, uvozno zavisna, a ima mogućnsoti da tu zavisnost smanji ili čak da postane izvoznik.

"Sindikat poljoprivrede traži i zahtijeva da se kroz zakonska rješenja utvrde količine prehrambenih poljorivrednih proizvoda koje su potrebne tržištu i državi, kako bi se oni, ako postoje mogućnosti, proizveli u Crnoj Gori, ili u suprotnom uvezli", rekao je Baošić.

On smatra da se kroz zakonska rješenja treba zaštititi domaća proizvodnja.

"Treba zaštitit domaću proizvodnju, a ne da budemo preliberalni za uvoz svega i svačega", poručio je Baošić.

On je saopštio da je veliki broj preduzeća iz oblasti poljoprivrede uništen raznim privatizacijama, među kojima su Ribarstvo Rijeka Crnojevića, Primorka Bar, Eko meduza Bijelo Polje, Krisma milk, Mljekara Zora, Nikpek Nikšić, Rada Bijelo Polje, Melgonija Bar, Duvanski kombinat Podgorica, Fabrika vode Bukovica, Solana "Bajo Sekulić".

"Tu su sve neki privatnici na tenderima kupovali tu imovinu i svi na ime te imovine pod nekim čudnim okolnostima dolazili do kreditnih sredstava, uzimali novac i nestajali tragom", tvrdi Baošić.

On je kazao da se u Crnoj Gori na godišnjem novou uveze 30 miliona eura vode, a izvoze nepun milion eura.

"Dolazio sam u dilemu da li da odem u neki naš maloprodajni objekat i da pokupujem svu moguću kisjelu vodu koje ima tamo u tim rafovima, a ima ih svih bez nema kisjele vode Rade. Ne kažem da treba da imamo samo domaće, ali osnovni preduslov je da ja kao kupac, kada dođem u bilo koji megamarket, imam mogućnost da biram da li ću da uzmem domaće ili uvezeno", rekao je Baošić.

Kada je u pitanju voda tu je, kako je ocijenio, jak uvozni lobi koji guši domaću proizvodnju.

"Ne može i nema logike da alkoholna pića kompanije Plantaže, budu skuplja u Podgorici nego na primjer u Beogradu", kazao je Baošić.

On je dodao da je slična situacija i kada je u pitanju so.

"U maloprodajne objekte ima kamene, morske i ne znam sve kakve soli, ali naše, ulcinjske soli nema, koja je najzdravija", rekao je Baošić.

On je kazao i da u sektoru poljoprivrede veliki broj zaposlenih radi "na crno", kao i da se pojavio prblem da oko hiljadu njih ne može da ode u penziju.

"U posljednjih dvije godine u poljoprivredi je ostalo bez posla između hiljadu i 1,2 hiljade zaposlenih", rekao je Boašić.

On je, kada su u pitanju aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, naveo da ima i dobrih stvari.

"Došlo se do kontrole nekih sredtsva. Nije na primjer kao ranije kada se daju pare za kravu, a kupi se auto", kazao je Baošić.

On je saopštio da će SSCG o stanju u sektoru poljoprivrede obavijestitit Uniju poslodavaca (UPCG), Privrednu komoru (PKCG) i resorno Ministarstvo, ali da ne očekuju nikakav odgovor.

Bonus video: