Damjanović: Sjednica Anketnog odbora za DKP kada svi članovi potvrde prisustvo

“Zato i očekujem potvrdu prisustva svih članova Odbora, kako bih zakazao sjednicu na kojoj će se utvrditi izvještaj”, dodao je Damjanović
0 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.01.2016. 13:04h

Sjednica skupštinskog Anketnog odbora koji se bavi načinom prodaje imovine Duvanskog kombinata (DKP) u stečaju biće zakazana kada svi članovi tog tijela potvrde prisustvo, saopštio je njegov predsjednik Aleksandar Damjanović.

“Poštujući princip kojeg se strogo držim tokom svog poslaničkog mandata da nema takozvanog 'prevarnog' glasanja, a imajući u vidu zakonsku odredbu koja omogućava da Anketni odbor radi sve do podnošenja izvještaja Skupštini, sjednicu ću zakazati kada dobijem potvrdu prisustva i dvojice kolega koji trenutno ne učestvuju u radu Skupštine”, rekao je Damjanović agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, tek u tom punom kapacitetu za odlučivanje, moguće je da se dobije realna slika odnosa Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine DKP-a u stečaju prema Nacrtu izvještaja.

“Lično sam optimista da će, kada svih 12 članova Odbora budu prisustvovali sjednici, Anketni odbor utvrditi Predlog izvještaja sa mjerama i zaključcima, na bazi postojećeg Nacrta i proslijediti ga Skupštini na odlučivanje”, rekao je Damjanović, koji je i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP).

On je ocijenio da je, imajući u vidu višemilionske negativne posljedice, odnosno štete po državu, akcionare i zaposlene, kao i dosadašnji protok vremena od kupoprodaje DKP suštinski važno da se taj posao što prije završi.

“Zato i očekujem potvrdu prisustva svih članova Odbora, kako bih zakazao sjednicu na kojoj će se utvrditi izvještaj”, dodao je Damjanović.

Anketni odbor je, kako je podsjetio, obavio posao uzimanja izjava od osoba koje su bile pozvane na Anketni odbor, i na bazi tih iskaza i obimne dokumentacije koja je dostavljena Odboru, definisan je Nacrt izvještaja sa zaključcima i mjerama.

“Nacrt izvještaja će se naći pred članovima Odbora, o kojme će se i izjasniti, naravno uvažavajući mogućnost da se na Nacrt daju određene primjedbe i sugestije kako bi bio još sadržajniji i kao takav upućen Skupštini na izjašnjavanje”, objasnio je Damjanović.

U Nacrtu izvještaja skupštinskog Anketnog odbora navodi se da je postupak prodaje DKP-a u stečaju obavljen nezakonito, na štetu imovine kompanije, javnog i interesa manjinskih akcionara i zaposlenih.

„Činjenice do kojih je došao Anketni odbor ukazuju da su prilikom prodaje nepokretnosti DKP u stečaju prekršene odredbe Zakona o insolventnosti privrednih društava, naročito imajući u vidu odredbe koje se tiču ograničenja prodaje imovine dužnika kada je dužnik podnio izjavu o namjeri da napravi reorganizaciju“, navodi se u Nacrtu izvještaja.

Anketni odbor je na sjednicama saslušao više osoba iz menadžmenta i sindikata kompanije, stečajne uprave i predstavnika izvršne vlasti.

Prema najnovijim podacima, poreski dug DKP-a iznosi 33,48 miliona eura. Stečaj u DKP uveden je u junu 2010. godine.

DKP je krajem 2005. podijeljen na dva preduzeća - Duvankomerc i Proizvodnju i obradu duvana. Predlog za pokretanje stečaja Privrednom sudu u Podgorici za Duvanski kombinat podnijela je Elektroprivreda 26. aprila 2010. godine, zbog duga od 99,5 hiljada eura.

Bonus video: