Hrvatska će pružati besplatnu tehničku pomoć Crnoj Gori u korišćenju IPARD fondova

Crna Gora je nakon predaje akreditacionog paketa Evropskoj komisiji, u procesu revizije EK i očekuje da počne primjenu IPARD fondova, značajnih za razvoj poljoprivrede i bespovratnu podršku poljoprivrednicima. Zato je, prema riječima Radulovića, bitno iskustvo Hrvatske
145 pregleda 0 komentar(a)
Petar Ivanović, Blagoje Radulović, Ante Pezo, Foto: Slavica Kosić
Petar Ivanović, Blagoje Radulović, Ante Pezo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.01.2016. 15:28h

Generalni direktor Direktorat za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Blagoje Radulović i direktor hrvatske Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) Ante Pezo potpisali su danas u Herceg Novom Sporazum o saradnji u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Sporazum će omogućiti besplatnu tehničku podršku Crnoj Gori u korišćenju IPARD fondova čiji je glavni cilj unapređenje poljoprivrednog sektora uz pomoć konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda. Potpisivanju je prisustvovao i ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

“Republika Hrvatska je prošla sličan put koji sada prelazi Crna Gora i imamo desetogodišnje iskustvo rada na predpristupnim fondovima u poljoprivredi, kazao je Pezo.On je istakao da je Hrvatska jedina zemlja koja ima šest akreditiranih IPARD mjera i gotove procedure na engleskom i hrvatskom jeziku, koje će pokloniti kolegama u Crnoj Gori.

Pezo je naglasio da prije nego što jedna država postane članica EU mora izgraditi sistem za pristup EU fondovima i dobro informisati korisnike koji nemaju dovoljno znanja i razumjevanja za sprovođenje programa. Podsjetio je da je Hrvatska 2011. “povukla” samo 1,7 odsto sredstava iz IPARD, a prošle godine 57 odsto.

Crna Gora je nakon predaje akreditacionog paketa Evropskoj komisiji, u procesu revizije EK i očekuje da počne primjenu IPARD fondova, značajnih za razvoj poljoprivrede i bespovratnu podršku poljoprivrednicima. Zato je, prema riječima Radulovića, bitno iskustvo Hrvatske.

“Crna Gora je mala zemlja i ne može biti prijetnja nikome u oblasti poljoprivrede i veoma smo zainteresovani za saradnju u regionu. Iskustva Htrvatske i ona koja mi gradimo sada u Crnoj Gori mogu biti dragocjena za ostale zemlje kandidate za EU koje se nalaze na prostoru Zapadnog Balkana”, istako je Ivanović.

Bonus video: