Neznatno povećanje naknade za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije

“Neznatno povećanje naknade po osnovu podsticaja je uzrokovano planiranim puštanjem u rad još četiri male hidroelektrane (mHE) u toku ove godine. Krajnji potrošači na prosječnom računu mogu očekivati povećanje od dva centa”, navodi se u saopštenju
60 pregleda 3 komentar(a)
energija, klima, Foto: Shutterstock
energija, klima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.01.2016. 15:51h

Ministarstvo ekonomije donijelo je Pravilnik o visini naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije za ovu godinu u iznosu od 0,06 centi po kilovat satu (kWh), što je neznatno više u odnosu na prošlogodišnju.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je naknada po tom osnovu u prošloj godini iznosila 0,04 centa po kWh.

“Neznatno povećanje naknade po osnovu podsticaja je uzrokovano planiranim puštanjem u rad još četiri male hidroelektrane (mHE) u toku ove godine. Krajnji potrošači na prosječnom računu mogu očekivati povećanje od dva centa”, navodi se u saopštenju.

Naknada za ovu godinu je, kako se objašnjava, u obračunu umanjena za sredstva koja su preostala iz prošle godine što je i uslovilo minimalno povećanje naknade po tom osnovu.

“Status povlaštenog proizvođača je u prošloj godini ostvarilo pet malih hidrocentrala”, podsjetili su iz Ministarstva.

Vlada je na sjednici 23. januara 2014. godine donijela Uredbu o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

“U skladu sa Uredbom, obračun ukupne naknade utvrđuje organ državne uprave nadležan za poslove energetike na godišnjem nivou. Ukupnu naknadu plaća krajnji kupac električne energije kao dodatak na cijenu električne energije, a obračunava se množenjem visine naknade sa izmjerenom potrošnjom aktivne električne energije koju je ostvario kupac u obračunskom periodu”, precizirali su iz Ministarstva.

Snabdjevač električnom energijom je, kako se dodaje, dužan da na računu koji dostavlja kupcu za isporučenu električnu energiju, kao posebnu stavku, navede iznos ukupne naknade.

Pravilnik stupa na snagu objavljivanjem u Službenom listu Crne Gore.

“Podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije definisano je Zakonom o energetici, sa Direktivom EU 2009/28 o promociji korištenja energije iz obnovljivih izvora”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: