Ministarstvo rada nije nadležno za rješavanje problema radnika KTGT-a

Oni su objasnili da ne postoji zakonski osnov prema kojem bi Ministarstvo moglo da obezbjedi izvršenje rješenja Inspekcije rada, kojima je naloženo poslodavcu da otkloni nepravilnosti u vidu isplate razlike zarade
62 pregleda 0 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 18.01.2016. 14:47h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, prema riječima njenih predstavnika, nije nadležno za rješavanje problema zaposlenih i bivših radnika u barskom preduzeću Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT), sadašnjem Port of Adria, kao ni za izvršenje sudskih presuda.

Predstavnici tog Vladinog resora, koji su se danas sastali sa zaposlenima i bivših radnicima KTGT-a, saopštili su da Ministarstvo, shodno odredbama Zakona o radu, nije nadležno za rješavanje problema radnika. Oni su objasnili da ne postoji zakonski osnov prema kojem bi Ministarstvo moglo da obezbjedi izvršenje rješenja Inspekcije rada, kojima je naloženo poslodavcu da otkloni nepravilnosti u vidu isplate razlike zarade.

„Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave formirana je Uprava za inspekcijske poslove u čijem sastavu je i Inspekcija rada, tako da ona nije više u nadležnosti Ministarstva“, navodi se u saopštenju.

Grupa bivših radnika barskog preduzeća jutros je počela štrajk glađu ispred zgrade Ministarstva rada, gdje planira da ostane do ispunjenja svojih zahtjeva.

Ministarstvo, kako su objasnili njegovi predstavnici, nije nadležno za izvršenje sudskih presuda, već se za njih mogu obratiti nadležnim sudovima koji su donijeli presude.

„Isto tako, ukazano im je da zaposleni i bivši zaposleni KTGT-a, koji nijesu pokrenuli sudski spor za ostvarivanje svojih prava, mogu da pokrenu sudski postupak pred nadležnim sudom“, dodaje se u saopštenju.

Tokom sastanka, predstavnici zaposlenih i bivših radnika KTGT-a upoznali su prisutne o problemima koje su imali prilikom obračuna i isplate zarada, kao i o aktivnostima Inspekcije rada, poslodavca i Upravnog suda i tražili od Ministarstva da obezbjedi izvršenje rješenja i presuda kojima je naloženo poslodavcu da otkloni nepravilnosti u vidu isplate razlike zarade.

Predstavnici Ministarstva su, kako se navodi, upoznali predstavnike radnika da je u skladu sa Zakonom o radu poslodavac dužan da zaposlenom, u slučaju prestanka radnog odnosa, odnosno otkaza ugovora o radu, isplati sve neisplaćene zarade, njihove naknade i druga primanja koja je zaposleni ostvario do dana prestanka radnog odnosa.

Takođe, poslodavac je dužan da zaposlenom uplati doprinose za socijalno osiguranje u skladu sa zakonom, kolektivnim i ugovorom o radu, kao i da zahtjev za zaštitu prava, za isplatu potraživanja mogu podnijeti Inspekciji rada u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa.

„Takođe im je ukazano da zaposleni koji nije zadovoljan odlukom poslodavca ili mu ona nije dostavljena u predviđenom roku, ima pravo da pokrene spor pred nadležnim sudom za zaštitu svojih prava, najkasnije 15 dana od dostavljanja. Predočeno im je i da je poslodavac dužan da pravosnažnu odluku suda izvrši u roku od 15 dana od njenog dostavljanja, ako njom nije određen drugi rok“, objasnili su iz Ministarstva.

Isto tako, predočeno im je da shodno Zakonu o radu mogu da povjere rješavanje navedenog spora Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova, u skladu sa posebnim zakonom.

Bonus video: