Vulević: Nelikvidnost i dalje opterećuje biznis sektor

On je saopštio i da je Zakon o strancima u prošloj godini prouzrokovao brojne reakcije poslovnih asocijacija u Crnoj Gori, koje su ga doživjele kao ograničenje za poslodavce, pogotovo kada je riječ o odredbama kojim se definiše mogućnost angažmana strane radne snage
1 komentar(a)
Ilustracija biznis, Foto: Shutterstock
Ilustracija biznis, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2016. 12:26h

Nelikvidnost, otežana naplata potraživanja i obezbijeđenja finansijskih sredstava, kao i sporost administracije problemi su koji opterećuju biznis sektor u Crnoj Gori, iako se poslovni ambijent svake godine poboljšava, ocijenio je izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA), Zoran Vulević.

„Činjenica je da se poslovni ambijent u Crnoj Gori iz godine u godinu mijenja na bolje. Prostora za njegovo dalje unaprijeđenje ima i uvijek će ga biti, ne samo u Crnoj Gori. I pored određenih usporavanja prilikom donošenja i primjene nekih važnih zakona, ocjenjujemo da je poslovni ambijent u Crnoj Gori poboljšan“, kazao je Vulević agenciji Mina-business.

On je naveo da je prisutno očigledno nastojanje Vlade da pomogne biznisu kroz dalje eliminisanje barijera na svim nivoima.

„Smatramo da je to veoma dobro za biznis i dalji razvoj crnogorske ekonomije, ali i da bi se stvari mogle odvijati ubrzanijim tempom. Bilo bi neophodno ubrzati sudske procedure u privrednim sporovima, posebno u dijelu izvršenja ugovora i urediti katastre“, rekao je Vulević.

On je dodao da te barijere pogađaju sve sektore, zbog čega treba što intenzivnije i sveobuhvatnije raditi na njihovom eliminisanju.

Vulević je saopštio i da se po pitanju glavnih problema poslodavaca, koji se odnose na nelikvidnost i otežanu naplatu potraživanja, nije mnogo toga promijenilo.

„Obezbjeđenje finansijskih sredstava i dalje predstavlja problem zbog skupih kredita. Naravno, svi imamo svoje poslovne interese, ali tom pitanju treba posvetiti punu pažnju“, poručo je Vulević.

On smatra da je dobra okolnost to što Investiciono razvojni fond (IRF) na ubjedljiv način demonstrira važnost dodjele kredita po najpovoljnijim uslovima za razvoj biznisa u Crnoj Gori.

„S obzirom na ukupne okolnosti, njegova uloga i važnost u podršci i podsticanju biznisa sve više će rasti. I to je ono što hrabri sve one koji se odlučuju da otpočnu biznis“, kazao je Vulević.

On je dodao da su zemljišne knjige, odnosno katastri i dalje jedna od barijera, kao i spora administracija, posebno na lokalnom nivou.

„Stvari se po tom pitanju kreću uzlaznom linijom, ali sve u svemu, čeka nas dosta posla i u ovoj godini“, poručio je Vulević.

On je saopštio i da je Zakon o strancima u prošloj godini prouzrokovao brojne reakcije poslovnih asocijacija u Crnoj Gori, koje su ga doživjele kao ograničenje za poslodavce, pogotovo kada je riječ o odredbama kojim se definiše mogućnost angažmana strane radne snage.

„Nakon upornih nastojanja MBA, Unije poslodavaca (UPCG) i Američke privredne komore (AmCham), sporni članovi Zakona će biti eliminisani, nakon čega njegova primjena neće predstavljati problem za poslodavce, odnosno domaće kompanije će bez problema moći da angažuju stranu radnu snagu“, objasnio je Vulević.

On smatra da je to lijep primjer važnosti djelovanja poslovnih asocijacija i njihovog zajedničkog uticaja na stvaranje što podsticajnijeg poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Vulević je dodao i da je uvjeren da je uloga, ne samo MBA, već svih poslovnihn asocijacija u poboljšanju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori bila veoma značajna.

„MBA je, svih ovih godina, svojim angažovanjem, sugestijama i predlozima za kreiranje podsticajnijeg poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, davala i davaće važan doprinos“, rekao je Vulević.

Predstavnici MBA smatraju da bi nadležni u narednom periodu trebalo da rade na jačanju saradnje privatnog i javnog sektora, kako bi se glas biznisa što više čuo i na taj način donosila kvalitetnija rješenja za njegov razvoj.

„Saradnja privatnog, javnog i finansijskog sektora je neophodna, ako želimo da ublažimo ili eliminišemo određene biznis barijere i nastavimo stvaranje što podsticajnijeg ambijenta za biznis“, kazao je Vulević.

On je ocijenio da će uloga i značaj lokalnih zajednica za razvoj ukupne ekonomije u narednom periodu biti sve veća.

„Čini nam se da se na lokalnom nivou sve više shvata da se moraju stvarati što optimalniji uslovi za razvoj biznisa. Urediti svoja dvorišta, učiniti ih atraktivnim za biznis, istovremeno znači razvijati ukupnu ekonomiju. Takvu intenciju treba maksimalno podržati sa državnog nivoa“, naveo je Vulević.

On je dodao i da Zajednica opština svojim angažovanjem doprinosi stvaranju preduzetničke klime na lokalnom nivou.

MBA će, kako je saopštio Vulević, i u ovoj godini nastaviti aktivnosti u cilju jačanja privatnog sektora, odnosno daljeg unaprijeđenja biznis ambijenta u Crnoj Gori.

„Nastavićemo intenzivnu saradnju sa svim relevantnim subjektima koji se bave pitanjima biznisa. Naše aktivnosti ćemo i u ovoj godini posebno usmjeriti prema sektorima koje je odredila Vlada kao prioritetne, kroz učešće na izradi zakonske regulative“, rekao je Vulević.

On je podsjetio da MBA u svakom od strateških sektora ima odbore koji će i u ovoj godini biti veoma aktivni.

„Nastavićemo sa organizovanjem sastanaka i okruglih stolova na kojima će se razmatrati teme od važnosti za razvoj biznisa. Organizovaćemo 'biznis to biznis' susrete u cilju povezivanja članova MBA sa poslovnim ljudima iz okruženja. Nastojaćemo da intenziviramo saradnju sa članovima u cilju njihove veće uključenosti u davanju predloga i sugestija timu MBA u interesu kvalitetnijeg rješavanja poslovnih problema“, saopštio je Vulević.

MBA će i u ovoj godini nastaviti sa štampanjem publikacija za najmlađe na temu biznisa, koje će biti prilagođene tom uzrastu. MBA će nastaviti, kako je kazao, saradnju sa obrazovnim institucijama na svim nivoima, kako bi se osnažila priča o preduzetništvu i biznisu i njihovoj važnosti za ukupan razvoj crnogorske ekonomije.

Vulević je naveo da su u MBA zadovoljni činjenicom da je saradnja privatnog i javnog sektor sve bolja, kao i da Vlada u svojim programima i aktivnostima sve više ističe važnost učeća privatnog sektora u kreiranju poslovnog ambijenta.

„U svakom slučaju, bićemo veoma aktivni i u ovoj godini, svjesni da je naša uloga u razvoju privatnog sektora veoma značajna, jer činjenica je, da samo razvijeni biznis može u kontinuitetu podsticati razvoj ekonomije i društva u cjelini“, rekao je Vulević.

On smatra da će uloga poslovnih asocijacija vremenom i u Crnoj Gori sve više rasti, kao i u razvijenom ekonomijama, jer će njihov uticaj na donosioce zakona biti sve veći.

„To garantuje i kvalitetnija rješenja za biznis, tako da ćemo sve više biti veoma važan oslonac biznisu i njegova najveća i najznačajnija podrška“, zaključio je Vulević.

Bonus video: