Na remontu u Bijeloj nekoliko brodova

Kako saznaje Radio Jadran, sjutra bi trebalo da stigne i grčki putnički brod sa manjim obimom posla, koji bi mogao da se završi za sedam do osam dana
152 pregleda 3 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: D. KRIVOKAPIĆ
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: D. KRIVOKAPIĆ
Ažurirano: 14.01.2016. 10:53h

U Jadranskom brodogradilištu Bijela, uprkos stečaju od juna prošle godine, nije ugašen remont, a na vezu i dokovima je trenutno pet brodova.

Trenutno su na vezu tri broda koje je zatekao stečaj, grčki putnički Lucky star, školski brod Jadran i italijanska barža.

Na remont je početkom decembra stigla fregata Mornarice Vojske Crne Gore i jedna hrvatski feri.

Kako saznaje Radio Jadran, sjutra bi trebalo da stigne i grčki putnički brod sa manjim obimom posla, koji bi mogao da se završi za sedam do osam dana.

Međutim, kako je u Brodogradilištu organizovan rad samo u jednoj smjeni za 183 radnika i kooperaciju, remont na tom feribotu, ali i drugim plovilima, se prolongira.

Radnici primaju minimalce, odnosno uvećane plate ukoliko su imali potreban učinak.

Brodogradilište je uvođenjem stečaja izgubilo bitku na tržištu. Kompanije šalju brodove na remont po inerciji, jer su i ranijih godina koristili usluge u Bijeloj.

Trenutno su aktuelna dva tendera, koji bi mogli značajno da promijene sadašnju situaciju.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva raspisalo je 28. decembra prošle godine javni poziv za učešće na tenderu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina. Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108 hiljada kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25 hiljada metara kvadratnih.

Pozivom je, pored ostalog, predviđena obaveza budućeg koncesionara da uloži ne manje od 20 miliona EUR, za period od tri godine od stupanja na snagu ugovora o koncesiji.

Ponude se mogu dostavljati do 17. februara.

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela 5. januara je objavila tender za prodaju cjelokupne imovine preduzeća po početnoj cijeni od oko 27,2 miliona eura.

Ponude se mogu dostavljati do 8. februara.

Na ročištu za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za Jadransko brodogradilište usvojena je konačna lista prema kojoj je priznato 18,49 miliona eura potraživanja prema toj kompaniji.

Sadašnji i bivši radnici Brodogradilišta potražuju oko 1,3 miliona eura.

Bonus video: