Ulazak četvrtog operatera mobilne zavisiće od brojnih faktora

"Tržište mobilne telefonije je kod nas na visokom stepenu razvoja. U Crnoj Gori su postojeća tri operatora mobilne telefonije implementirali najnovije tehnologije i pružaju najsavremenij servise po pristupačnim cijenama. Kao rezultat svega toga, Crna Gora je prepoznata kao država sa izuzetno visokom penetracijom i brojem korisnika u odnosu na broj stanovnika"
95 pregleda 12 komentar(a)
Zoran Sekulić, EKIP, Foto: Boris Pejović
Zoran Sekulić, EKIP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.01.2016. 14:50h

Uslovi za ulazak četvrtog operatera mobilne telefonije biće stvoreni u pogledu resursa, ali to će zavisiti od brojnih faktora na koje regulator ne može uticati, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Zoran Sekulić.

Sekulić je kazao da je kod EKIP-a registrovano 49 operatora elektronskih komunikacija, od kojih su četiri u prošloj godini.

"Kada govorimo o mogućem ulasku novog operatora mobilne telefonije, EKIP je stvorio regulatorne uslove za to. Dakle, u pogledu resursa, biće stvoreni uslovi za njegov ulazak, a da li će se to desiti zavisi i od drugih brojnih faktora, na koje mi kao regulatori ne možemo uticati", kazao je Sekulić u intervjuu agenciji Mina-business.

EKIP je, tokom pripreme predstojećeg postupka dodjele radio-frekvencija, kao glavni cilj prepoznao očuvanje i po mogućnosti unaprijeđenje konkurencije na tom tržištu.

"Tržište mobilne telefonije je kod nas na visokom stepenu razvoja. U Crnoj Gori su postojeća tri operatora mobilne telefonije implementirali najnovije tehnologije i pružaju najsavremenij servise po pristupačnim cijenama. Kao rezultat svega toga, Crna Gora je prepoznata kao država sa izuzetno visokom penetracijom i brojem korisnika u odnosu na broj stanovnika", rekao je Sekulić.

On je naveo da su EKIP-u u prethodnom periodu izražena određena interesovanje stranih investitora.

"Stoga će EKIP predstojeći postupak dizajnirati, između ostalog, i na takav način da odredimo jedan dio radio-frekvencijskih resursa koji će u početnoj fazi biti rezervisani samo za eventualno novog operatora i koji će mu obezbijediti dovoljne radio-frekvencijske resurse za komercijalni rad i implementaciju sopstvene mreže", objasnio je Sekulić.

On je ocijenio da je na osnovu rasta broja korisnika elektronskih komunikacionih usluga, rasta saobraćaja, načina na koji građani prihvataju nove elektronske komunikacione usluga, broja operatora elektronskih komunikacija na tržištu i ulaska novih, sektor elektronskih komunikacija u Crnoj Gori na nivou razvijenih evropskih zemalja.

"Zakonodavni okvir za obavljanje djelatnosti elektronskih komunikacija u Crnoj Gori je usaglašen sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), njegova implementacija je dobro sprovedena, za operatore je stvoren dobar ambijent za poslovanje, dok se građanima nudi mogućnost izbora operatora i kvalitetnih elektronskih komunikacionih usluga po pristupačnim cijenama", poručio je Sekulić.

Crna Gora i dalje u svjetskom vrhu po broju korisnika mobilne telefonije

Broj korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori je tokom prošle godine u svim segmentima tržišta uglavnom rastao, dok broj korisnika mobilne telefonije i dalje raste.

"Penetracija broja korisnika mobilne telefonije iznosi 176,52 odsto i jedna je od najvećih u svijetu. Broj korisnika usluge pristupa internetu je u stalnom porastu. Penetracija fiksnog širokopojasnog pristupa iznosi 53,3 odsto, dok je penetracija mobilnog širokopojasnog pristupa 61 odsto", kazao je Sekulić.

Kada je u pitanju broj korisnika distribucije televizijskih i radio programa, u toku prošle godine je, prema njegovim riječima, ostvaren rast od devet odsto u odnosu na 2014.

"Trenutno preko 80 odsto domaćinstava u Crnoj Gori koristi neki od prikjljučaka za distribuciju televizijskih i radio programa", saopštio je Sekulić.

Elektronske komunikacione mreže i infrastruktura u Crnoj Gori, kako je naveo, omogućavaju da se za pružanje usluga primjenjuju najsavremenije tehnologije.

"Preko takvih mreža i infrastrukture korisnicima u Crnoj Gori se nude skoro sve postojeće elektronske komunikacione usluge koje se pružaju u svijetu i koje trenutno zadovoljavaju potrebe građana. Operatori sve više ulažu u tehnološki razvoj svojih mreža, pa imamo sve veći broj priključaka sa optičkim vlaknima, odnosno FTTx priključaka", saopštio je Sekulić.

Preko takvih priključaka, kako je objasnio, se ostvaruje pristup internetu velikim brzinama.

"To su priključci od izuzetnog značaja za cjelokupno društvo, a razvoju mreža sa optičkim vlaknima se u cijelom svijetu daje poseban značaj. Trenutno je u Crnoj Gori instalirano oko 50 hiljada FTTx priključaka. Za 25 odsto domaćinstava stvoreni su uslovi da se može koristi FTTx priključak", precizirao je Sekulić.

On je dodao da je na osnovu rezultata projekta računovodstvenog odvajanja i troškovnog računovodstva EKIP Crnogorskom Telekomu naložio da u decembru smanji cijene poziva u fiksnoj telefoniji i usluge pristupa internetu.

"Cijene usluga međumjesnih poziva su smanjene deset odsto, a poziva ka mobilnim mrežama 30 odsto. Cijene usluga međunarodnih poziva prema svim zonama smanjene su deset odsto, a pristupa internetu 15 odsto kod svih ADSL paketa", kazao je Sekulić.

On je podsjetio da je i 2014. godine Crnogorski Telekom, takođe po nalogu EKIP-a, smanjio cijene svojih usluga.

Telekomov Extra Trio i dalje po staroj cijeni >>>

Pored rasta broja korisnika i uvođenja najnovijih tehologija za pružanje elektronskih komunikacionih usluga, sektor elektronskih komunikacija u prošloj godini obilježio je proces integracija operatora. Sekulić je rekao da je M:tel kupovinom nekoliko kablovskih operatora postao vlasnik kablovskih elektronskih komunikacionih mreža i počeo sa pružanjem vezanih usluga fiksne i mobilne mreže.

"Uskoro očekujemo da dođe do još sličnih integracionih procesa, koji će dodatno pospješiti konkurenciju na tržištu. U narednom periodu operatori će preko jednog priključka, najčešće sa optičkim vlaknima, nuditi još povoljnije usluge telefonskih poziva, pristupa internet i distribucije TV i radio programa", saopštio je Sekulić.

On je podsjetio da je nakon završetka procesa digitalizacije došlo do oslobađanja značajnih frekvencisjkih resursa koji će biti korišćeni za implementaciju novih tehnologija za realizaciju mobilnih radio-komunikacionih sistema u odgovarajućem opsegu.

Sekulić je kazao da je, s obzirom na to da Crnogorskom Telekomu i Telenoru odobrenja za korišćenje određenih radio-frekvencijskih resursa ističu krajem ove, odnosno početkom naredne godine, regulator ocijenio racionalnim da se u jednom objedinjenom postupku javnog nadmetanja realizuje dodjela radio frekvencija iz pet opsega i to 800 megaherca (MHz), 900 MHz, 1,8 hiljada MHz, 2,1 hiljadu MHz i 2,6 hiljada MHz.

Sekuić je rekao da je EKIP tokom prošle godine sproveo brojne aktivnosti na pripremi tog veoma kompleksnog i značajnog posla.

"Izrađene su brojne analize i studije, angažovan je inostrani konsultant koji će obezbijediti softver za elektronsku aukciju. EKIP se krajem novembra obratio Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije u cilju određivanja početnih iznosa jednokratnih naknada i visine garancije", naveo je Sekulić.

On je dodao da će nakon odgovora Ministarstva EKIP nastaviti sa daljim koracima na sprovođenju tog postupka koji, između ostalog, podrazumijeva i vođenje javnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, kako postojećim operatorima, tako i sa eventualno novim učesnicima na tržištu.

"Nakon završenih javnih konsultacija, EKIP će donijeti odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja, tako da su planovi da se postupak sprovede u drugom kvartalu ove godine", kazao je Sekulić.

Osnovni ciljevi koje EKIP želi da postigne u tom postupku su, kako je saopštio, da se očuva i po mogućnosti unaprijedi konkurencija na tržištu elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori, kreiraju uslovi za dalji nesmetan razvoj mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga i kroz dodjelu frekvencijskih resursa iz opsega 800 MHz ubrza postizanje ciljeva Strategije razvoja informacionog društva u periodu od 2012. do ove godine.

"Cij je da se shodno tržišnoj vrijednosti tog resursa postignu i značajni prihodi za budžet Crne Gore od jednokratne naknade za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija", kazao je Sekulić.

Povoljnosti koje će imati krajnji korisnici će se ogledati u dodatnom snižavanju cijena pojedinih servisa.

"Svakako će se osjetiti povoljnosti i od implementacije novih tehnologija, boljeg kvaliteta i veće dostupnosti servisa, naročito u slabo naseljenim i teško pristupačnim krajevima", rekao je Sekulić.

Od 1. jula niže cijene rominga

Kada su u ptanju cijene rominga, on je naveo da je EKIP donio odluku o snižavanju cijena roaminga za usluge poziva, SMS-ova i prenosa podataka, kojom je utvrđena dinamika snižavanja tih cijena u periodu od 30. juna prošle do istog perioda naredne godine za korisnike koji koriste usluge rominga u Bosni i Hercegovini (BiH), Makedoniji i Srbiji.

Istovjetne odluke donijete su i u Srbiji, BiH i Makedoniji, potpisnicama Sporazuma o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, koji je zaključen u Budvi.

Sekulić je rekao da će se prema odluci EKIP-a od 1. jula ove godine smanjiti cijene dolaznih i odlaznih poziva, usluge SMS-a i usluge prenosa podataka u romingu.

"U odnosu na važeće cijene rominga, u ovoj godini doći će do smanjenja cijene odlaznih poziva 17,24 odsto, dolaznih 12,5 odsto, SMS usluge 11,11 odsto i usluge prenosa podataka 35,72 odsto", precizirao je Sekulić.

Na tu odluku EKIP-a, kako je rekao, Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel su uložili tužbe Upravnom sudu. Regulator je, kao tuženi u tom postupku, dostavio izjašnjenje na tužbe. Upravni sud još nije odlučio u tom predmetu.

"Napominjem da u zemljama potpisnicama Sporazuma, u kojima je takođe donijeta istovjetna odluka i isti operatori elektronskih komunikacija posluju i u Crnoj Gori i na tim tržištima, nijedan operator iz tih zemalja nije pokrenuo tužbu ili tražio odlaganje takvih odluka", saopštio je Sekulić.

U EKIP-u smatraju da su cijene usluga rominga previsoke i da se tom odlukom štite građani Crne Gore od dobijanja neopravdano visokih računa za korišćejne elektronskih komunikacionih usluga u romingu.

"Što se tiče usluga rominga, krenuli smo u pravcu kojim je krenula i EU. Cilj je izjednačenje cijena usluga rominga sa cijenama mobilnih usluga na nacionalnom nivou", naveo je Sekulić.

Kada su u pitanju planovi za ovu godinu, on je rekao da će EKIP nastaviti aktivnosti na projektu troškovnog i odvojenog računovodstva, koje ima za cilj utvrđivanje troškovno orijentisanih cijena po metodologiji tekućih troškova, kao i aktivnosti na analizama relevantnih tržišta u skladu sa važećim evropskim preporukama.

EKIP će nastaviti i sa daljom izradom podzakonske regulative koja se odnosi na planove raspodjele radio-frekvencija u pojedinim opsezima, kao i implementacije odluka donijetih na nedavno završenoj Svjetskoj konferenciji o radiokomunikacijama.

"U cilju obezbjeđivanja dodatnog spektra potrebnog za dalji razvoj mobilnih komunikacionih mreža i usluga, EKIP je planirao izradu studije o mogućnostima korišćenja dodatnih opsega za IMT sisteme, koja će dati odgovore na pitanja da li i pod kojim uslovima je moguća implementacija ovih sistema u predmetnim opsezima", kazao je Sekulić.

EKIP će nastaviti i sa aktivnostima na daljem unaprijeđenju Sistema za kontrolu i monitoring radio-frekvencijskog spektra, koji predstavlja važnu kariku u procesu upravljanja ovim ograničenim prirodnim resursom.

Sekulić je naveo i da EKIP prikuplja podatke o vrsti, raspoloživosti i geografskoj lokaciji elektronske komunikacione infrastrukture i povezane opreme koja može biti od interesa za zajedničko korišćenje.

"Da bi EKIP što efikasnije sačuvao i obrađivao te podatke predviđen je razvoj i implementacija georeferencirane baze podataka elektronske komunikacione infrastrukture. Podatke iz te baze će pored EKIP-a koristiti i operatori elektronskih komunikacija, obrađivači prostorno planskih dokumenata i državni organi", saopštio je Sekulić.

Očekuje se da će se na taj način sačuvati prostor, poboljšati planiranje i razvoj elektronskih komunikacionih mreža i sniziti troškovi njihove izgradnje.

Aplikacija za jednostavniji izbor usluga i servisa

On je dodao i da, u cilju boljeg snalaženja korisnika sa raznolikom ponudom elektronskih komunikacionih usluga na tržištu, EKIP razvija alat koji će korisnicima omogućiti da izaberu elektronsku komunikacionu uslugu ili paket usluga u skladu sa svojim potrebama i finansijskim mogućnostima.

"Očekujemo da će aplikacija biti dostupna preko internet stranice EKIP-a u prvoj polovini ove godine", najavio je Sekulić.

EKIP je prošle godine sproveo postupak javnog konkursa za izbor operatora Univerzalnog servisa za naredni petogodišnji period. Za operatora Univerzalnog imenika i Univerzalne službe informacija izabran je M:tel.

Za operatora Univerzalnog servisa, koji obezbjeđuje pristup elektronske komunikacione mreže i elektronskle komunikacione usluge telefonskih poziva i pristupa internet, izabran je Crnogroski Telekom.

"Ta dva operatora sa pružanjem usluga Univerzalnog servisa će početi 25. januara. EKIP će u toku ove godine pratiti razvoj i implementaciju univerzalnog servisa, pospješivati saradnju operatora sa državnim organima i jedinicama lokalne samouprave po tom pitanju i preduzimati dalje mjere u cilju kvalitetnijeg pružanja usluga iz opsega Univerzalnog servisa", zaključio je Sekulić.

Bonus video: